Unikatno i humano
91

Uposlenici Njemačke ambasade u Sarajevu organizirali humanitarni bazar

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uposlenici Ambasade SR Njemačke u Sarajevu organizirali su danas tradicionalni božićni bazar, ponudili su raznovrsne sadržaje, a kupovinom proizvoda posjetioci kao i svake godine sudjeluju u akciji prikupljanja novca za dobrotvorne svrhe.

Tako su u zgradi Njemačke ambasade za posjetioce pripremljeni tradicionalni kulinarski specijaliteti (poput božićnih kolačića, kuhanog vina i njemačkih kobasica - currywursta), unikatne rukotvorine, adventski vijenci i ukrasi, kao i drugi proizvodi.

U saradnji s Udruženjem građana oštećenog vida (UGOV) Tuzla, u okviru bazara organiziran je mini turnir u govornom pikadu, a zajedno sa članovima tog udruženja mogu sudjelovati svi ljubitelji pikada (sa i bez oštećenja vida). Posjetioci kupovinom srećki po simboličnoj cijeni sudjeluju u tomboli s atraktivnim sponzorskim nagradama.

Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann sretna je zbog današnjeg događaja kao prilike da se u dane pred praznike ljudi okupe, druže, ali i da budu humani.

Ona je kazala da su među sudionicima bazara i nosioci nekih od projekata sa kojima je Ambasada ove godine radila, kao što su npr. udruženja osoba s posebnim potrebama iz Maglaja, Žepča, Zavidovića, Visokog kao i sportski klubovi koji okupljaju osobe s invaliditetom.

"Novac od kupovine proizvoda koji su izloženi na današnjem bazaru namijenjen je udruženjima i klubovima koji sudjeluju na ovom događaju, ali i drugima sa kojima smo surađivali", kazala je novinarima ambasadorica.

Među sudionicima bazara bili su i korisnici usluga Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK koji su posjetiocima ponudili proizvode što su ih, uz stručnu pomoć, sami uradili od drveta, platna, ali i prirodne sokove, džemove i čajeve.

Direktorica Centra Meldina Ugarak kaže da korisnici usluga tog centra imaju kombinirane psihofizičke smetnje, a sa njima rade stručnjaci raznih profila i osposobljavaju ih za život.

Humanitarni bazar je prepoznatljiv i po pozitivnoj i veseloj prazničnoj atmosferi i druženju, a ove godine događaj je otvorio hor za male i mlade "Suncokreti".