lifestyle
8

Unutar antičkog tajnog hrama u kojem su svećenici žrtvovali žene i pili njihovu krv

Klix.ba
Peruanski arheolozi otkrili su ispod ruševina antičkog hrama starog 1.200 godina tijela šest žena za koje se vjeruje se da su ubijene u okviru rituala.

Vjeruje se da su žene ubijene u kostimima, a da su svećenici koji su služili u tom hramu pili njihovu krv. Ovo je prvo ovakvo otkriće, ali tačni detalji tih rituala nisu poznati. Bili su poznati među Inkama, a tijela su pronađena u hramu koji je bio dio Lambajeke kulture koja je poznata i kao Sikan kultura. Vjeruje se da je bila rasprostranjena sjevernom obalom Perua od 750. do 1375. godine.

Pretpostavlja se da su tada razmjenjivali ljude sa Ekvadorom, Kolumbijom i Čileom. Gradili su velike religijske gradove u kojima su dominirali hramovi.

Svako tijelo je postavljeno u istom smjeru i okruženo je artefaktima koji sugerišu da su iz perioda civilizacije koja je postojala prije Inka.

"Otkrili smo hram star 1.200 godina u kojem su svećenici žrtvovali žene svojim bogovima. Korišten je za privatne ceremonije. Pronašli smo šest zakopanih žena na različitim mjestima", rekao je arheolog Edgar Bracamonte.

Žene su imale oko 24 godine, a oko njih su se nalazile keramičke posude. Ističu kako je otkriće bitno jer pokazuje blisku vezu između Močika i kulture Lambajeka.

Civilizacija Moča nestala je između 500. i 900. godine, a civilizacija Lambajeka je formirana između 750. i 1375. godine. Pretpostavlja se da su imali komunikaciju, a žene koje su pronađene su vjerovatno bile robinje.

Hram je otkriven u mjestu Huaca Santa Rosa u distriktu Pucala.