lifestyle
0

Umrla posljednja Amerikanka koja se sjećala potonuća Titanika

FENA
Posljednja Amerikanka koja se sjećala potonuća Titanica i utapanja stotina suputnika u ledenom Atlanticu prije 94 godine, umrla je u 99. godini života, objavio je glasnogovornik pogrebnog poduzeća Nordgren Memorial Chapel.

Lillian Gertrud Asplund se s roditeljima i četvero braće vraćala kući u Sjedinjene Države iz Švedske kada se 14. aprila 1912. godine nepotopivi brod zabio u ledenjak, prilikom čega su, prema podacima američkog Senata, poginule 1.523 osobe.

Asplund je cijeli život živjela povučeno u Worcesteru, u saveznoj državi Massachusetts, a prema navodima pogrebnika, svojim je potomcima ostavila uputstva da ne govore o tom što je vidjela, te je zatražila da se nesreća ne spominje u njenoj osmrtnici.

Posljednje dvije preživjele putnice s Titanica navodno žive u Engleskoj, no obje su tada bile vrlo male te se prema mišljenju stručnjaka ne sjećaju nesreće.

Asplund je u potonuću Titanica izgubila više od polovice svoje obitelji, obzirom da su mjesto u čamcu za spašavanje dobile ona, njena majka i mlađi brat, dok su njen otac i troje starije braće ostali na brodu.

Lillian Gertrud Asplund nikada se nije udavala, radila je kao službenica u jednoj osiguravajućoj kući, te je život provela brinući se o svojoj majci, navode lokalne novine.