Udate žene se više debljaju

F
FENA
10.1.2010. u 18:46
0
3
Udate žene se više debljaju
0
Udate žene se više debljaju
Nedavno istraživanje u Australiji pokazalo je da se žene koje su u braku više ugoje od onih koje žive same.
Poznato da žene nabace koji kilogram više nakon porođaja, međutim, čak i kad nemaju djece, žene koje žive u braku ugoje se više od onih koje su same, rezultati su istraživanja koje je proveo australijski univerzitet u Kvinslendu, a prenijele agencije.

Budući da nema indicija da život s partnerom dovodi do promjena u metabolizmu, istraživači su višak kilograma kod žena koje su u braku doveli u vezu s promjenom ponašanja.

Anet Dobson, profesor biostatistike i autor studije koja je objavljena u Američkom žurnalu za preventivnu medicinu, smatra da bi uzrok tome mogle biti psihološke promjene.

Utvrđeno je da se kod većine žena značajni porast kilograma dogodio nakon rođenja prvog djeteta a da su kasniji porođaji uglavnom manje uticali na njihovu težinu.

Pri kraju istraživanja, većina ispitanica je manje pušila ili konzumirala alkohol nego na početku ali se takođe mnogo manje bavila nekom fizičkom aktivnošću ili je bila nezaposlena.

Prethodna istraživanja su pokazala da i kod muškaraca koji žive u braku i imaju djecu dolazi do povećane tjelesne težine, što navodi na zaključak da je društveni faktor, kao i ponašanje, veoma važan.

Vjenčanje, život s bračnim partnerom i djeca predstavljaju važne životne promjene koje mogu dovesti do prekomjerne težine, navodi Dobson, ističući da žene na njih treba da gledaju kao na situacije u kojima je potrebno biti veoma oprezan.

Studija je obuhvatila više od 6.000 žena u Australiji.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: