Udruženje Marathon
137

U Sarajevo stiže delegacija Bejrutskog maratona predvođena May El-Khalil

Klix.ba
May El-Khalil
U ponedjeljak, 30. aprila, Udruženje Marathon Sarajevo ugostit će May El-Khalil, društvenu aktivisticu i osnivačicu najmasovnijeg maratona na Bliskom Istoku, kako bi razgovarali o intenziviranju dugogodišnje partnerske saradnje.

May El-Khalil osnivačica je i predsjednica Bejrut maraton asocijacije te Bejrutskog međunarodnog maratona koji se tradicionalno održava svake jeseni od 2003. godine, a akreditiran je od strane Međunarodnog udruženja atletskih saveza (IAAF) 2009. godine.

Nakon što je pretrpjela gotovo fatalnu nesreću koja je stavila u komu, May El-Khalil osnovala je prvi Bejrutski maraton s ciljem rušenja barijera i podjela u svojoj rodnoj zemlji Libanu. Bejrutski maraton predstavlja jedan od najutjecajnijih društvenih pokreta na Bliskom Istoku, a danas broji oko 40.000 trkača iz čak 104 zemlje svijeta.

Za May El-Khalil, cilj ovog pokreta bio je pomjeranje fokusa sa onoga što dijeli stanovnike Libana na ono što ih spaja, a to je zajednička ljubav prema sportu, aktivnom životnom stilu te snažnim vezama sa prijateljima i porodicom. Njeno zalaganje za promociju sporta u društvu te jačanje ženskog poduzetništva nagrađeni su sa nekoliko velikih svjetskih nagrada i priznanja, uključujući prestižnu švicarsku nagradu, AIPS Power of Sport te Laureus Sport for Good priznanje u 2011. godini.

U 2013. godini May je učestvovala i kao govornica na međunarodnoj TED konferenciji u Edinburgu na kojoj je podijelila svoju priču o nastanku Bejrutskog maratona te objasnila važnost i ulogu najvećeg trkačkog događaja na Bliskom Istoku kao instrumenta pomirenja na ovim prostorima. Jedna od poznatih izjava koje je May iznijela na ovom izlaganju bila je sljedeća: "izgradnja mira nije bila sprint, već maraton", želeći reći kako su nastojanja ka pomirenju naroda na Bliskom Istoku za nju bila jedna dugotrajna trka koja je zahtijevala predanost, izdržljivost i snažnu vjeru u krajnji cilj.

Vođena zajedničkim ciljevima i nastojanjima ka izgradnji bolje budućnosti koristeći trčanje i sport kao sredstvo spajanja, dugogodišnja partnerska saradnja Bejrutoskog maratona i Udruženja Marathon Sarajevo uspješna je već pet godina, a tokom posjete predstavnika Udruženja Marathon Sarajevo u Bejrutu u 2017. godini, May je direktoru Udruženja, Erolu Mujanoviću uručila i posebno priznanje i zahvalnicu za rad Udruženja Marathon i dugogodišnju podršku ciljevima Bejrutskog maratona.

U ponedjeljak, 30. aprila, Udruženje Marathon Sarajevo ugostit će May i delegaciju iz Bejruta tokom njihove višednevne posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine prilikom koje će razgovarati o intenziviranju već uspješne, petogodišnje saradnje, uzajamne promocije i razmjene znanja. Ovom prilikom, predstavnici organizacija će potpisati i memorandum o razumijevanju, kojim će se jasno definisati uloge i naredni koraci u uzajamnoj saradnji. Prilikom posjete Sarajevu, delegacija iz Bejruta posjetit će i susjedne zemlje, Srbiju i Hrvatsku.

"Veoma sam ponosan što je ovako uticajna delegacija prihvatila poziv Udruženja Marathon i odlučila posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Priča naše gošće May El Khalil je veoma motivirajuća, inspirirajuća i dirljiva u isto vrijeme te nam svima može poslužiti kao primjer za stvaranje boljeg i zdravijeg društva. Kolege iz Beirut Maraton asocijacije su jednako strastveni kao i mi u Udruženju Marathon pa ćemo ova dva dana iskoristiti da razmijenimo i mnogo primjera dobre prakse te da naučimo jedni od drugih. Ova posjeta je samo nastavak dugogodišnje saradnje ali je višestruko značajna jer će pozitivne vijesti i utisci iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine obići svijet zahvaljući mreži kontakata i kanalima koje Bejrut maraton asocijacija posjeduje", izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

U novembru ove godine, Udruženje Marathon Sarajevo tradicionalno će organizovati atraktivnu trkačku ekskurziju u Bejrut, koja će obuhvatiti učešće u Bejrutskom polumaratonu te višednevne izlete širom Libana, koji predstavlja jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu.