|

U Sarajevo stiže delegacija Bejrutskog maratona predvođena May El-Khalil

U Sarajevo stiže delegacija Bejrutskog maratona predvođena May El-Khalil
137
Klix.ba
26.4.2018. u 11:56
27
komentara
137

dijeljenja
1/6 May El-Khalil
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
U ponedjeljak, 30. aprila, Udruženje Marathon Sarajevo ugostit će May El-Khalil, društvenu aktivisticu i osnivačicu najmasovnijeg maratona na Bliskom Istoku, kako bi razgovarali o intenziviranju dugogodišnje partnerske saradnje.
May El-Khalil osnivačica je i predsjednica Bejrut maraton asocijacije te Bejrutskog međunarodnog maratona koji se tradicionalno održava svake jeseni od 2003. godine, a akreditiran je od strane Međunarodnog udruženja atletskih saveza (IAAF) 2009. godine.

Nakon što je pretrpjela gotovo fatalnu nesreću koja je stavila u komu, May El-Khalil osnovala je prvi Bejrutski maraton s ciljem rušenja barijera i podjela u svojoj rodnoj zemlji Libanu. Bejrutski maraton predstavlja jedan od najutjecajnijih društvenih pokreta na Bliskom Istoku, a danas broji oko 40.000 trkača iz čak 104 zemlje svijeta.


Za May El-Khalil, cilj ovog pokreta bio je pomjeranje fokusa sa onoga što dijeli stanovnike Libana na ono što ih spaja, a to je zajednička ljubav prema sportu, aktivnom životnom stilu te snažnim vezama sa prijateljima i porodicom. Njeno zalaganje za promociju sporta u društvu te jačanje ženskog poduzetništva nagrađeni su sa nekoliko velikih svjetskih nagrada i priznanja, uključujući prestižnu švicarsku nagradu, AIPS Power of Sport te Laureus Sport for Good priznanje u 2011. godini.

U 2013. godini May je učestvovala i kao govornica na međunarodnoj TED konferenciji u Edinburgu na kojoj je podijelila svoju priču o nastanku Bejrutskog maratona te objasnila važnost i ulogu najvećeg trkačkog događaja na Bliskom Istoku kao instrumenta pomirenja na ovim prostorima. Jedna od poznatih izjava koje je May iznijela na ovom izlaganju bila je sljedeća: "izgradnja mira nije bila sprint, već maraton", želeći reći kako su nastojanja ka pomirenju naroda na Bliskom Istoku za nju bila jedna dugotrajna trka koja je zahtijevala predanost, izdržljivost i snažnu vjeru u krajnji cilj.

Vođena zajedničkim ciljevima i nastojanjima ka izgradnji bolje budućnosti koristeći trčanje i sport kao sredstvo spajanja, dugogodišnja partnerska saradnja Bejrutoskog maratona i Udruženja Marathon Sarajevo uspješna je već pet godina, a tokom posjete predstavnika Udruženja Marathon Sarajevo u Bejrutu u 2017. godini, May je direktoru Udruženja, Erolu Mujanoviću uručila i posebno priznanje i zahvalnicu za rad Udruženja Marathon i dugogodišnju podršku ciljevima Bejrutskog maratona.

U ponedjeljak, 30. aprila, Udruženje Marathon Sarajevo ugostit će May i delegaciju iz Bejruta tokom njihove višednevne posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine prilikom koje će razgovarati o intenziviranju već uspješne, petogodišnje saradnje, uzajamne promocije i razmjene znanja. Ovom prilikom, predstavnici organizacija će potpisati i memorandum o razumijevanju, kojim će se jasno definisati uloge i naredni koraci u uzajamnoj saradnji. Prilikom posjete Sarajevu, delegacija iz Bejruta posjetit će i susjedne zemlje, Srbiju i Hrvatsku.

"Veoma sam ponosan što je ovako uticajna delegacija prihvatila poziv Udruženja Marathon i odlučila posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Priča naše gošće May El Khalil je veoma motivirajuća, inspirirajuća i dirljiva u isto vrijeme te nam svima može poslužiti kao primjer za stvaranje boljeg i zdravijeg društva. Kolege iz Beirut Maraton asocijacije su jednako strastveni kao i mi u Udruženju Marathon pa ćemo ova dva dana iskoristiti da razmijenimo i mnogo primjera dobre prakse te da naučimo jedni od drugih. Ova posjeta je samo nastavak dugogodišnje saradnje ali je višestruko značajna jer će pozitivne vijesti i utisci iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine obići svijet zahvaljući mreži kontakata i kanalima koje Bejrut maraton asocijacija posjeduje", izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

U novembru ove godine, Udruženje Marathon Sarajevo tradicionalno će organizovati atraktivnu trkačku ekskurziju u Bejrut, koja će obuhvatiti učešće u Bejrutskom polumaratonu te višednevne izlete širom Libana, koji predstavlja jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...