lifestyle
0

U ranoj fazi trudnoće se zna ko je ljevak, a ko dešnjak

NINA
Hoće li neka osoba biti ljevak ili dešnjak može se utvrditi još u ranoj fazi trudnoće kada je fetus star desetak sedmica, otkrili su istraživači s Kraljevskog univerziteta u sjevernoirskom gradu Belfastu.

Kako je prenio časopis "New scientist" naučnici koji su proučili ultrazvučne snimke 1000 fetusa i pratili njihovo napredovanje nakon rođenja, ustanovili su da fetus sisanjem palca u ranoj fazi trudnoće pokazuje "koja mu je ruka draža". Naime, ako fetus radije sisa desni palac od lijevog kada je star od 10 do 12 sedmica, dijete će najvjerojatnije biti dešnjak, tvrde naučnici.

To otkriće nije u skladu s dosadašnjim mišljenjem da se ljevorukost ili desnorukost ne definiraju prije treće ili četvrte godine života. Naučnici su proučavali i kretnje ruku u materici koje počinju u desetoj sedmici trudnoće i otkrili sličnu povezanost između fetalne preferencije i služenja lijevom ili desnom rukom u kasnijem životu.

Pitter Happer, jedan od istraživača na Kraljevskom univerzitetu, kaže da nema dokaza da mozak kontrolira te rane pokrete u materici, pa pretpostavlja da je riječ o lokalnom refleksu. Fetus možda preferira jednu stranu tijela zato što se ta strana razvija nešto brže, zaključio je Happer.