U Pekingu stupilo na snagu pravilo - jedan pas po porodici

U Pekingu stupilo na snagu pravilo - jedan pas po porodici
0
S
Sarajevo-x.com
9.11.2006. u 08:15
0
komentara
0

dijeljenja
U Pekingu stupilo na snagu pravilo - jedan pas po porodici
Prvo je bilo jedno dijete po porodici, a sada vlasti Pekinga izdaju pravilo da porodice mogu posjedovati samo jednog psa. Ograničenja su dio pokušaja da se eliminiše bjesnilo, objavljeno je u medijima u srijedu.
Ova odluka je praćena kampanjom u augustu u kojoj je ubijeno hiljade pasa kao mjera borbe protiv bjesnila. Osim što se zabranjuje posjedovanje više od jednog psa, opasni i veliki psi su također zabranjeni. Svako ko bude držao nelicenciranog psa će biti suočen sa sudskom osudom.

Bjesnilo je usmrtilo 318 osoba širom Kine tokom septembra. Bjesnilo je u Kini u porastu, sa 2651 mrtvih od ovog oboljenja u 2004. godinu, dok za 2005. godinu podaci nisu dostupni. Samo 3% pasa u Kini je vakcinisano protiv bjesnila.

Kina je ranije ograničila parove u urbanim područjima u smislu da mogu imati samo jedno dijete, dok to ograničenje za parove u ruralnim područjima podrazumijeva dvoje djece. Ograničenje je uspostavljeno tokom 70-tih, da bi se limitirao porast populacije i oslobodio pojačan pritisak na resurse.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.