{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Londonu postavljena klupa koja upija smog

F
21.3.2018. u 16:12
229
42
U Londonu postavljena klupa koja upija smog
229
U Londonu su postavljene CityTree klupe koje služe i kao filteri koji upijaju zagađenja iz zraka.
CityTree klupa radi uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje prirodno uklanjaju ugljendioksid, prašinu i plinove iz zraka, a postavljene su ispred dućana s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glasshouse koja se nalazi u blizini Piccadillyja (prometna londonska raskrsnica i popularno okupljalište).

Budući da je spojena na internet, prikazuje podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. U njoj se nalaze solarne ploče koje je opskrbljuju energijom i napravljena je od čvrstog materijala kako bi bila otporna na udarce vandala.

Proizvedena je u njemačkoj firmi Green City Solutions. Iako nije velika, proizvođači tvrde da djeluje kao 275 pravih stabala. Može filtrirati do 265 tona ugljendioksida i drugih čestica godišnje.

Ove klupe nisu postavljene samo u Londonu nego i u gradovima kao što su Hong Kong, Amsterdam, Pariz i Oslo.

Cilj proizvođača je uvesti tehnologiju iz CityTreea u zgrade kako bi se mogla regulirati kvaliteta i temperatura zraka u velikim gradovima. Veliki gradovi se nadaju da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika.

Inače u Londonu je izmjerena najlošija kvaliteta zraka i u posljednje vrijeme stepen zagađenosti je prešao granice koje je postavila EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: