{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U kakvom je stanju 'Američki san'?

F
3.7.2007. u 16:39
0
0
U kakvom je stanju 'Američki san'?
0
U kakvom je stanju 'Američki san'?
U kakvom je stanju 'američki san', pitanje je kojim se bavi bostonski Christian Science Monitor. A odgovor je – sudeći prema ispitivanjima – da je za neke američki san još uvijek živ i ostvariv, ali za mnoge – nije.
Preračunato u današnje novčane iznose, muškarci u tridesetim godinama danas zarađuju oko pet hiljada dolara manje nego što je generacija njihovih očeva. A od 1973. godine prosječna primanja američkih obitelji – tačnije medijan obiteljskih prihoda – nije se bitno promijenio.

Neka ispitivanja javnog mnijenja daju prilično pesimističke rezultate: nedavna anketa televizije CBS među mladima u dobi od 17 do 29 godina pokazuje da ih 48 posto smatra da će živjeti lošije od svojih roditelja.

No, stručnjaci upozoravaju da se danas materijalni status više ne može izražavati samo kategorijom prihoda u plaći: tu su i zdravstveno i mirovinsko osiguranje, te druge kompenzacije uposlenika u vidu plaćenog odmora i bolovanja.

Na svaki način, ista ispitivanja pokazuju da, ako tradicionalni Amerikanci i nisu previše optimistični oko svoje materijalne budućnosti, useljenici – i legalni i ilegalni – još uvijek čvrsto vjeruju – a, uglavnom i ostvaruju – američki san: generacija djece dopire dalje i živi bolje od prve useljene generacije.

Kako piše Christian Science Monitor, istraživanja su razbila i jedan drugi američki mit: onaj o velikoj ekonomskoj mobilnosti američkog društva. Ustvari, veća je ekonomska mobilnost u Kanadi i mnogim evropskim zemljama, citira navode eksperata bostonski list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: