{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Engleskoj i Velsu zabranjeno pušenje u automobilu u kojem se nalazi dijete

1.10.2015. u 19:40
348
20
U Engleskoj i Velsu zabranjeno pušenje u automobilu u kojem se nalazi dijete
348
U Engleskoj i Velsu zabranjeno pušenje u automobilu u kojem se nalazi dijete
Velški i engleski pušači koji zapale cigaretu u automobilu u kojem se nalaze djeca platit će novčanu kaznu. Tako nalažu nove mjere čiji je cilj zaštititi mlade ljude od pasivnog pušenja.
Zabrana je stupila na snagu danas, ali u početku neće biti oštrih kazni, barem dok se stanovništvo ne navikne na novi zakon.

Nacionalno vijeće šefova policije je saopćilo da će policajci barem tri mjeseca edukovati i savjetovati građane, nakon čega će početi kažnjavati one koji se ne budu pridržavali propisa.

Advokati koji zastupaju pušače su rekli da je novi zakon nemoguće primijenjivati, no, zvaničnici zdravstva i grupe koje se bore protiv pušenja su pozdravili ovu mjeru i označili je kao najvažniju od globalne zabrane pušenja na radnim mjestima i u zatvorenim javnim prostorima, koja je na snazi u Engleskoj od 2007. godine.

Svaka osoba koja bude konzumirala cigarete u automobilu u kojem se nalaze djeca bit će kažnjena sa 75 dolara. Vozači će biti kažnjeni bez obzira da li puše ili ne.

Zakon će se primijenjivati i u slučaju otvaranja prozora ili panoramskog krova, ali se neće odnositi na kabriolete. Također, zakon ne obuhvata elektronske cigarete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: