Od 7:00 do 12 sati
128

U centru Sarajeva sutra parcijalna obustava saobraćaja povodom Sarajevo Sberbank polumaratona

S. H.
Sarajevo će sutra, 15.9. biti domaćin 13. po redu Sarajevo Sberbank polumaratona, koji će skupa sa pratećim utrkama (G-Drive štafetni polumaraton i trka za građane "Novo Nordisk Fun Run") okupiti 2000 trkača iz preko 40 zemalja.

Tim povodom će saobraćaj u centru Sarajeva biti parcijalno obustavljen od 7:00 do 12:00 sati.

Sarajevski polumaraton je tradicionalna sportska manifestacija koja već 13. godinu za redom promovira zdraviji način života među našim sugrađanima, ali i turistički potencijal Sarajeva kao sportske destinacije diljem regije i svijeta. Na utrci će nastupiti rekordan broj učesnika iz čak 41 zemlje od čega čak 57 posto BiH građana i građanki, na što su organizatori posebno ponosni, jer su, kako kažu, ostvarili svoju misiju omasovljavanja rekreativnog trčanja i zdravog načina života u Sarajevu, i BiH.

Kao i svi projekti Udruženja Marathon Sarajevo, utrka će biti društveno odgovornog karatkera te će trkači, ali i svi građani moći izabrati između dvije društveno odgovorne kampanje prodaje/kupovine kilometara, koje su motivisale stotine trkača na učešće.

"Trčimo zajedno za dječiji osmijeh" je kampanja koja će u sklopu projekta "Stariji brat, starija sestra" drugu godinu za redom pomoći finansiranju aktivnosti mladih koji su trenutno u velikom stanju potrebe i uglavnom bez roditeljskog staranja. Osim toga, tu je i nova ovogodišnja kampanja "Trčim za inkluziju - Da niko ne bude izostavljen!", koja pruža priliku svima da podrže inkluziju djece i omladine s Down sindromom. Više informacija o učešću možete dobiti klikom na obje kampanje.

Utrke će startati sutra, 15.9. u 9:00 sati ispred SCC-a te voditi trkače kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, s ciljem promocije kulturno-historijskog naslijeđa i turističkog potencijala grada. Tim povodom, iz Udruženja Marathon obavještavaju građane kako će saobraćaj duž trase utrke duge 21,1 km biti parcijalno obustavljen od 7:00 do 12:00 sati. Ulice koje će obuhvatati trasa trke su kako slijedi:

START: ulica Vrbanja ispred SCCa – Hiseta - Obala Kulina bana – Bentbaša - Dariva (Aleja Ambasadora do Kozje Ćuprije gdje će se takmičari okrenuti) – Bentbaša – Telali - Mula Mustafe Bašeskije - Maršala Tita – Alipašina - Patriotske lige (do okretnice trolejbusa) - Stadion Koševo (trči se 1 krug unutar stadiona i potom nazad) - Patriotske lige – Alipašina - Maršala Tita ka Marijin dvoru do SCCa – ulica Vrbanja do mosta S. Dilberović - Vilsonovo Šetalište - ulica Franje Račkog - Vilsonovo Šetalište –Fra Filipa Lastrića - Vilsonovo šetalište – SCC- CILJ.

Tim Udruženja Marathon Sarajevo se zahvaljuje svim građanima i građankama na podršci te poziva sve zainteresirane da uzmu učešće u kratkoj utrci/šetnji za građane „Novo Nordisk Fun Run“, za koju još uvijek ima slobodnih brojeva. Prijave za ovu utrku su otvorene do popunjenja limita utrke i dostupne putem na registracijskom mjestu utrke u Bosanskom kulturnom centru, danas, 14.9, od 12 do 20 sati.