lifestyle
665

U Bugojnu spašena sova ugrožene vrste

Klix.ba
Od proteklog petka veterinari bugojanske Veterinarske stanice brinu o sovi iz kategorije ugroženih vrsta, koja je nađena u blizini autobuske stanice.

Sovu je napalo jato vrana. Veterinari su na vrijeme reagovali i uspjeli je spasiti. U Veterinarskoj stanici joj je pružena adekvatna njega i pomoć.

Sovu su pregledali veterinar Ajdin Bašić, dr.vet.med. i Bedrudin Vrtagić, vet. tehničara.

"Vjerovatno je sova povrijeđena u sudaru sa autobusom ili automobilom. Kao ranjena, bila je u lošem stanju. U takvom stanju su je napale vrane. Zahvaljujem se našim sugrađankama koje su sovu sačuvale od napada vrana te je donijele u našu stanicu. Izvršili smo detaljan pregled, imobilisali kandže. Ustanovili smo da nema prisutnih lomova na ekstremitetima, izuzev što je imala malu razderotinu na desnom krilu, i manje površinske povrede kandži", rekao je Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno.

Sova je doživjela jak stres i veliku dozu uznemirenosti, pa je dobila odgovarajuće sedative za smirenje i umirenje bolova. Nakon primjene terapije smještena je kod zaposlenih u Veterinarskoj stanici koji su vodili računa o povredama, hranili i pojili. Ujedno su je očistili od vanjskih parazita kako bi što manje faktora uticalo na pogoršanje njenog zdravlja, te je potom puštena u prirodno stanište.

Prema riječima direktora Bašića sove spadaju u ugrožene vrste. Vjerovatno se radi o vrsti "Gaćasta kukumavka" (Aegolius funereus). Mala sova je velike okrugle glave, kratkog repa, krupnih žutih očiju. Osnovna boja perja je sivo-braon sa bijelim tačkicama. Borave u staništima koja su očuvana u visoko planinskim četinarskim i mještovitim šumama.

Gaćasta kukumavka je djelimično selica, koja se pomjera za vrijeme jakih zima i velikih snjegova u staništa u kojima lakše dolazi do hrane "čak i u gradove" što se ove godine desilo u našem gradu, kada je riječ o zimskom vremenu.

Ova vrsta sove većinu svoje aktivnosti obavlja od sumraka do svitanja. Hrani se malim glodarima, rijetko pticama.

"Naglašavam, sve vrste sova ugrožene su sječom i uništavanjem starih šuma i stabala u njima, izgradnjom vikendica, hotela i skijališta na planinama, probijanjem puteva kroz šume, pesticidima koji se koriste u šumarstvu te nelegalnim lovom", rekao je na kraju dr. Ajdin Bašić.