Vrijedna omladina
55

Tuzlanski omladinci obogatili pluća grada sa 100 novih sadnica

S. H.
Park u naselju Dragodol, park "Slana Banja", kao i dvorišta OŠ "Lipnica“ i OŠ "Pasci“ – područna škola "Pasci Gornji“ u Tuzli od petka su bogatiji za ukupno stotinu sadnica drveta Thuja smaragd.

Učesnici ovogodišnje akcije sadnje drveća, pored članova i volontera Organizacionog odbora „Let's Do It Tuzla“, bili su učenici JU Srednja medicinska škola Tuzla, JU Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla i JU Behram-begove medrese Tuzla, kao i učenici JU OŠ Lipnica i JU OŠ Pasci - područna škola „Pasci Gornji“ koji su bili domaćini akcije sadnje u njihovim dvorištima.

"Gradovi Bosne i Hercegovine, posebice Grad Tuzla, nalaze se u ogromnom problemu po pitanju zagađenja zraka, stoga sve inicijative i aktivnosti u svrhu potpunog ili djelimičnog rješavanja ovog problema imaju poseban značaj. Svako drvo, kao izvor života, od izuzetne je važnosti za okoliš. Građanima se svake godine pruža prilika da uzmu učešće u našim terenskim aktivnostima te se time nastoji skrenuti pažnja na sve negativne implikacije našeg nemarnog odnosa prema prirodi, a posebno na faktore koji su zaduženi za pročišćavanje vazduha i održavanje prirodnog balansa. Bez konstantnih napora usmjerenih u cilju rješavanja problema aerozagađenja, ostajemo na jako dugom i teškom putu, a naši građani će u sve većoj mjeri osjećati posljedice neodgovornog odnosa prema prirodi“, izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta "Let's Do It Tuzla“.

Projekat "Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta "Let’s Do It World“ u kojem učestvuje 168 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće preko 35.000.000 volontera.

Očuvanje zelenih površina, zaštita životne sredine i unapređenje lokalne zajednice mogući su kroz angažman svih segmenata društva, što upravo i jeste fokus volonterskih aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Let's Do It“ u našoj zemlji. Svi građani Tuzle, naročito mladi ljudi imaju priliku da svojim radom, kroz ove i slične terenske aktivnosti, doprinesu poboljšanju ne samo cjelokupnog ekološkog stanja već i smanjenju nivoa zagađenja zraka u Tuzli, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184 441 volontera, koji su očistili oko 13 350 tona otpada i zasadili 446.218 sadnica raznih vrsta drveća.