Panonska jezera
226

Tuzlanska slana laguna otvorila vrata: Prvi gosti zadovoljni, uprava se nada uspješnoj sezoni

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Tuzla je grad koji se može pohvaliti činjenicom da u svom centru ima kompleks slanih jezera koji već 15 godina predstavlja jedinstven turistički mamac. Zahvaljujući jezerima s prirodnom slanom vodom u centru grada brojni turisti posjećuju Tuzlu, a kad se na kraju sezone podvuče crta, zadovoljno ruke trljaju hotelijeri, taksisti, prodavači suvenira, vlasnici ugostiteljskih objekata...

Dolazak mjeseca juna i ove godine je značio početak ljetne sezone u kompleksu Panonskih jezera u Tuzli prema kojem su se od ranih jutarnjih sati zaputili brojni stanovnici ovog grada, ali i okolnih mjesta s područja Tuzlanskog kantona.

Već ranije su se pripremile kreme za sunčanje, ležaljke, šeširi, peškiri i kupaći kostimi, a svi oni koji su ovaj petak morali provesti na radom mjestu, ljubomornim pogledom su kroz prozore svojih ureda posmatrali one koji će ovaj dan iskoristiti za uživanje i kupanje u tuzlanskoj slanoj vodi na ugodnih 28 stepeni Celzija.

Ljekovita svojstva vode

Put panonskih jezera jutros je krenula i Nusrerta Kiš iz Dobrnje kod Tuzle. Priča nam da ovaj kompleks posjećuje već nekoliko godina te da je ponuda odlična.

"Na Panonsko jezero dolazim već 15 godina, kao i vi na svoj posao, svakodnevno. Kada je riječ o ovoj godini, dolazim već izvjestan period, jer smo mogli ulaziti i prije zvaničnog početka sezone. Ovo je veoma opuštajuće za mene, a i voda je ljekovita. Imam reumatski artritis tako da mi se i preporučuje boravak u slanoj vodi", ističe Kiš te dodaje da je uprava Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Tuzla penzionerima izašla ususret s obzirom na to da su mogli kupiti sezonsku kartu po povoljnijoj cijeni u iznosu od 27 KM.

Prolazeći kroz plažu drugog slanog jezera u vodi zatičemo Jasmina Hakuliju koji je skupa sa svojom porodicom u Tuzlu stigao iz Tinje.

Početak ljetne sezone iskoristio je za ovogodišnji prvi dolazak u ovaj kompleks, a kroz razgovor nam kaže i da se lično uvjerio u ljekovita svojstva tuzlanske slane vode, kao i naša prethodna sagovornica.

"Ranijih godina smo stalno dolazili i mogu reći da je ovdje zaista prelijepo. Svima preporučujem da posjete ova jezera. Cijene su malo veće, ali opet se uspijemo prilagoditi i doći. Doživio sam nesreću u rudniku, nakon čega sam imao operaciju noge, a ova voda je ljekovita i nakon boravka u njoj bude mi lakše, tako da ovdje dolazim i zbog toga", ističe Hakulija.

U novoj sezoni šira i ambijentalno ugodnija plaža

Stalni gosti su navikli da ih menadžment ovog kompleksa svake godine iznenadi s nečim novim, a ta tradicija se nastavlja i u 2018. godini.

Riječ je o široj plaži na južnoj strani prvog slanog jezera. Radovi se privode kraju, a plaža sa dodatnim prostorom od tri hiljade kvadratnih metara i takozvanim "mediteranskim zidovima" će biti funkcionalna za, vjerovatno, deset dana.

"Svi zakonski uslovi su se stekli za boravak gostiju na drugom i trećem jezeru. Danas ih je dočekala apsolutno čista i slana voda, a od ovlaštene ustanove smo dobili i certifikat", rekao je u razgovoru za Klix.ba direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Tuzla Maid Porobić.

U sklopu Pannonice nalazi se i 14 ugostiteljsko-prodajnih objekata, fitness centar, arheološki park, geološka postavka Pannonica, sojeničko naselje te dječiji vrtić za najmlađe.

Kada je riječ o cijenama, Porobić ističe da one ostaju iste kao i prošle godine, a za ovu sezonu više od 7.300 građana Tuzle i okolnih mjesta u predsezonskom periodu kupilo je sezonske ulaznice koje su bile 43 posto jeftinije nego sad.

"U mjesecu junu cijene ulaznica iznose dvije, tri i četiri konvertibilne marke u zavisnosti od kategorije, a za jednu marku to je skuplje u špici sezone, odnosno od početka jula do polovine augusta. Mi i sad imamo mogućnost kupovine sedmičnih, mjesečnih i sezonskih ulaznica, a cijene su iste kao i prošle godine", dodao je Porobić.

U kompleksu Pannonica u proteklih deceniju i po prodato je 3,7 miliona ulaznica, a lani je zabilježeno i obaranje rekorda s obzirom da je slana jezera u prošloj sezoni posjetilo više od 400.000 gostiju.

"Naša je želja da ponovimo rekord iz prošle godine, ali to zavisi od vremenskih uslova. Potrebno nam je minimalno 55 do 60 sunčanih dana, kako bismo mogli reći da smo imali uspješnu sezonu", dodaje Porobić.

Kaže i da tuzlanska slana laguna ove godine ima dodatni vjetar u leđa od nedavno osnovane Turističke zajednice ovog grada koja bi trebala preuzeti veliki dio marketinške promocije svega onoga što grad soli nudi.

Prigodan program za 15 godina postojanja

Decenija i po uspješnog postojanja i rada panonskih jezera bit će obilježena na prigodan način. Planirani su brojni kulturno-zabavni programi, a prva u nizu cjelodnevnih manifestacija će biti upriličena 23. juna ove godine.

Ove junske večeri planiran je i koncert na prostoru ljetne bašte Vrtić gdje će prisutne zabavljati poznati pjevač Sergej Ćetković.