Čelični Bosanac
332

Tuzlak Mladen Nedić želi biti trostruki Ironman: Pređene kilometre donira za dječije igralište

Piše: A. K.
Mladen Nedić, poznat kao Čelični Bosanac, prije četiri godine postao je prvi građanin Bosne i Hercegovine koji je uspio istrčati dvostruki ultra triatlon, a sada ide korak dalje u disciplini koja je zasigurno na granici ljudske izdržljivosti.

Naime, ovaj Tuzlak idućeg mjeseca učestvovat će na Svjetskom prvenstvu u Lensahnu u Njemačkoj gdje bi za 58 sati trebao završiti trostruki triatlon, odnosno isplivati dionicu od 11.400 metara, voziti bicikl 540 kilometara i trčati trostruki maraton u dužini od 126 kilometara.

Kilometri za dječije igralište

Ukoliko uspije u svom naumu, Nedić će biti prvi građanin BiH s titulom trostrukog Ironmana. Ali, to nije sve, jer ova priča sa sobom nosi i humanu notu.

Nedić je u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice pokrenuo projekt obnove dječijeg igrališta u naselju Sjenjak u Tuzli, a svi mališani će novo mjesto za druženje i igru dobiti ukoliko pojedinci i institucije podrže Čeličnog Bosanca, na način da otkupe njegove kilometre koje će istrčati, preplivati ili proći na biciklu.

"Konstantno prolazim pored igrališta u naselju Sjenjak u Tuzli i vidio sam da je zapušteno te da se djeca igraju na istrošenim spravama. S obzirom da je svjetsko prvenstvo specifičan događaj, s grupom entuzijasta iz Fondacije tuzlanske zajednice sam došao na ideju obnove ovog igrališta", rekao je Nedić za Klix.ba.

Cijena jednog pređenog kilometra iznosi 50 konvertibilnih maraka, a Nedić u razgovoru za portal Klix.ba izražava nadu da će cijela ova priča imati sretan epilog.

"Ovo mi mnogo znači i mislim da bi na svakoga pozitivno utjecala spoznaja da je uradio nešto dobro za nova pokoljenja. Svi trebamo doprinijeti tome da našim mališanima obezbijedimo sve najbolje", ističe Nedić.

Sport za Nedića predstavlja način života, a kroz naš razgovor ističe da pripreme za predstojeće svjetsko prvenstvo nisu poremetile njegove redovne obaveze.

Treninzi su se u određenoj mjeri intenzivirali, posebno kada je riječ o plivanju i vožnji bicikla.

"Svakodnevno sam u trenažnom procesu te odvojim vremena da odradim jedan do dva treninga, u skladu na to kako mi tijelo reaguje", kaže nam Nedić.

Inače, iza Čeličnog Bosanca je uspjeno okončan dvostruki ultra triatlon u Sloveniji 2014. godine, a kako ističe, morao je proći određen vremenski period kako bi počeo raditi na novom sportskom izazovu.

"Pravo je vrijeme sada za to, jer mislim da sam u potpunosti psihički i fizički spreman. Nadam se da će u budućnosti činjenice da je neko iz BiH završio trostruki triatlon poslužiti novim pokoljenjima, novim trijatloncima i ultra sportistima, kako bi pokušali više, bolje i jače od mene, jer sve te distance definišu naš način života", govori Nedić.

Za sebe kaže i da je rekreativac koji sport maksimalno živi u slobodono vrijeme.

"Rekreativno se bavim i ne živim od ovoga. Nisam klasični Ironman trkač, već multisportista, ultra trkač i trail trkač. Sve ovo je izuzetno zahtjevno, jer je usko povezano sa poslovnim i privatnim obavezama. Treba naći vremena da se čovjek adekvatno pripremi", kaže Nedić i naglašava da mu je izuzetno drago zbog činjenice da sredina u kojoj živi i radi pozitivno reaguje na njegove podvige.

Cilj - postati trostruki Ironman iz BiH

Nediću je sada primarni cilj da na Svjetskom prvenstvu u njemačkom Lensahnu od 27. do 29. jula trku završi bez povreda.

"Trka je veoma dugačka i može se svašta desiti. Nadam se da će me zaobići tehnički problemi i povede. Zasad nemam precizirano vrijeme, a moja je želja da je završim i postanem jedini Bosanac koji je završio trostruki Ironman", kaže nam Nedić.

S druge strane, Čeličnog Bosanca posebno raduje činjenica da rekreativno trčanje doživljava ekspanziju u Sarajevu, Tuzli, ali i ostalim bh. gradovima.

"To je pozitivna stvar i svi se trebaju baviti sportom. Očekujem da će doći do još većeg širenja trkačke zajednice u BiH", kaže na kraju našeg razgovora Nedić.