lifestyle
14

Tunis: Podzemni mesdžidi iz 12. stoljeća padaju u zaborav

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na otoku Djerba u Tunisu nalazi se blizu 20 mesdžida pod zemljom koji su se nekada koristili i kao vojne baze.

Podzemni mesdžidi, kako ih zovu, već nekoliko stoljeća se nalaze na najvećem otoku na području Sjeverne Afrike.

Mesdžidi, iskopani u stijenama na dubini od tri do pet metara ispod zemlje, mogli bi pasti u zaborav zbog nemara vlasti prema historijskom blagu.

Profesor Sadik bin Amran sa Univerziteta 9. april u Tunisu za Anadolu Agency je kazao da se na otoku Djerba nalazi blizu 380 džamija od čega se ispod zemlje nalazi blizu 20 mesdžida. Objašnjava kako su mesdžidi ispod zemlje sagrađeni tokom 12. stoljeća.

"Ti objekti su izgrađeni ispod zemlje kopanjem stijena u dužini od četiri metra. U mesdžide se silazi stepenicama dok je ta prostorija osvijetljena prozorom koji se nalazi na površini zemlje. Osim toga, u mesdžidu se nalaze dvije prostorije, jedna za podučavanje Kur'ana, a druga za klanjanje namaza", istakao je ovaj profesor.

Napominje da su mesdžidi izgrađeni ispod zemlje jer su u to vrijeme na tom području vođeni mnogi ratovi.

"U prošlosti su se mnogi objekti gradili ispod zemlje zbog ratova. Tako je u 12. stoljeću veliki broj kuća i poslovnih mjesta izgrađen ispod zemlje. Osim toga, pravili su mesdžide ispod zemlje zbog visokih temperatura na površini", kazao je profesor bin Amran.

Dodaje kako su se mesdžidi koristili u 16. stoljeću kao vojne baze naglasivši da su "objekti služili kako bi se odbranilo ostrvo".

Na kraju upozorava kako je vrlo značajno da vlasti u Tunisu poduzmu potrebne mjere kako mesdžidi ne bi pali u zaborav.