BiH
12

Sarajevo: U toku otkrivanje harema i mezaristana u At mejdanu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Druga faza radova konzervacije i restauracije dijela arheološkog lokaliteta ''At- mejdan'' u Sarajevu je u toku i trebala bi biti završena u prvoj polovini decembra.

Radi se o otkrivanju harema s kompletnim grobnim mjestima te konzervaciji i sanaciji ostataka Bakr-babine džamije.

Arheološki tim Muzeja Sarajeva, radeći na lokalitetu At-mejdan u Sarajevu 2010. godine, otkrio je tri arheološke cjeline na ukupnoj površini od oko 2.500 kvadratnih metara, džamiju, mezaristan i medresu.

Mirsad Avdić koji je te godine predvodio arheološki tim, za Agenciju Fena kaže da će sve tri cjeline moći biti otkopane i sačuvane, osim manjeg dijela koji je pod cestom i zgradom.

Radnici su na terenu i dio posla je već završen, jedan dio mezaristana je urađen, a lokalitet gdje je bila medresa podignut je ranije.

Investitor projekta Općina Stari Grad najavila je da će u ovoj, drugoj fazi radova biti izgrađen most koji će se pružati iz pravca ulice Hamdije Kreševljakovića prema ulazu u harem džamije.

Most će imati posebnu rasvjetu da bi bila omogućena noćna prezentacija arheološkog parka.

Misrija medresa, u sklopu kompleksa, izgrađena je 1741. godine, a srušena je 1939. godine. U tom razdoblju je nekoliko puta nadograđivana.

Avdić kaže da je džamija srušena u doba austrougarske vladavine 1895. godine, ali da je njena funkcija prestala odmah po okupaciji 1878. godine, kada je pretvorena u vojni magacin. Bila je široka oko 20 metara, a ulaz u nju nalazio se desetak metara od današnje stambene zgrade "papagajke".

Avdić navodi da je sada utvrđeno da se u zapadnom dijelu kompleksa nalazio i mekteb, čiji su ostaci ispod zgrade.

Ističe da je 1939. godine izvršena ekshumacija pet mezara, a ostalim su polomljeni nišani ili su poravnati radi niveliranja parka, koji je te godine preimenovan u Park cara Dušana.

Arheolozi Muzeja Sarajeva su otkrili veliki broj mezara, a najviše ih je iz perioda oko 1700. godine.