lifestyle
62

Tržni centar u Jordanu reciklirat će vodu i proizvoditi sopstvenu energiju

Klix.ba
Jordanski maloprodajni i zabavni tržni centar u Amanu smješten je u središtu zamršenog eko sistema koji grije i rashlađuje na prirodan način, reciklira vodu i posjeduje stotine solarnih ploča koje upijaju sunčevu toplinu.

Trospratni Abidali Mall je prvi komercijalni kompleks velikih razmjera izgrađen tako da maksimalno poštuje ekološke standarde.

Smatra se pionirom u očuvanju onih resursa koji nedostaju Jordanu, kao što su voda i energija, a za njih je od velike važnosti da krenu u smjeru korištenja prirodnih načina za stvaranje energije.

Jordan troši petinu godišnjeg budžeta na uvoz energenata i jedna je od najsuhljih zemalja na svijetu.

"Ovo nije nikakav luksuz. Ovo je razvoj. Ako stremimo održivoj energiji, ona treba biti napravljena u skladu sa zelenim standardima", kazao je direktor grupe koja promoviše standarde okolišne prakse u jordanskom privatnom sektoru Ruba Az-Zubi.

Tržni centar Abidali bit će smješten na 227 hiljada kvadratnih metara, posjedovat će 25 trgovina svjetski poznatih brendova, uklućujući Zaru i Converse. Do velikog otvorenja u oktobru predviđena je gradnja i devet velikih kino sala i supermarketa.

Posjetioci će moći uživati ispod palmi, prirodne sunčeve svjetlosti i povjetarca u svakom kutku zgrade.

Zgrada će imati i 12 tunela za prirodno zagrijavanje i hlađenje, cirkulacijom zraka iz atmosfere kroz šuplje dno ispod temelja zgrade.

Glavni arhitekt Reem Bdour koristi lokalne materijale, za razliku od mnogih stranih izvođača radova. Kamen, aluminij i čelik dolaze iz lokalnih kompanija, a 90 posto radne snage su Jordanci.

Projekat je potpomognut kreditom Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u iznosu od 80 miliona dolara, zbog toga što predstavlja presedan kada je riječ o projektima velikih razmjera koji ne štete okolišu.