#samoopušteno
10

Trema i stres su problem i za slavne: Opuštanje, pozitivnost i vježba su ključ uspjeha

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gotovo da ne postoji osoba na svijetu koja ne osjeća strah ili barem tremu prije nastupa u javnosti, bez obzira da li se radi o govoru ili nekim drugim vrstama nastupa pred publikom, muzičkim nastupima, glumi ili pak sportskim takmičenjima.

Čak i iskusni govornici, pjevači, sportisti i drugi moraju se smiriti i opustiti prije nastupa te se tako pripremiti za ono što ih očekuje. Osim treme pred javni nastup, posebno je zabrinjavajuća trema koju osobe osjećaju pred važne događaje u životu poput razgovora za posao, odlučujućeg ispita na fakultetu, ključnog trenutka na sceni ili pak poteza za pobjedu na sportskom terenu.

Tako na primjer, popularna engleska pjevačica Adele je priznala da ima strah od nastupa na velikim festivalima i u velikim arenama zbog čega čak dobije napad panike.

Adele (Foto: EPA-EFE)
Adele (Foto: EPA-EFE)

"Imam napade panike, konstantno paničim na sceni. Osjećam da će mi srce ekplodirati jer nisam sigurna da li ću ispuniti očekivanja svoje publike i na kraju ni ne izađem na scenu. Pomisao na tako brojnu publiku me je nekad na smrt plašila", rekla je slavna Adele.

Tremu, napetost i strest možete smanjiti uz pomoć jednostavnih trikova poput prakticiranja taktičnog disanja, dobrog sna i ono što je najbitnije, ponašajte se u skladu s mantrom <a class="text-lifestyle hover:underline" href="https://www.jana-water.com/novosti/nova-filozofija-branda-jana-ice-tea-samo-opusteno/?utm_source=Klix.ba&utm_medium=clanak&utm_campaign=samo_opusteno"target="_blank">#samoopušteno.

Pored toga, bit će korisno da slijedite ove savjete eksperata kako biste se oslobodili treme, napetosti ili stresa.

Taktično disanje

Prakticirajte taktično disanje. Ovo disanje koristi se za smirivanje vojnika. Vrlo je učinkovito u smirivanju tijela kada se nalazite u tjeskobnom stanju ili imate napad panike. Vježbajte taktično disanje svaki dan pomalo, čak i kada ste mirni, tako ćete biti spremni kada ste u stresnim situacijama.

Brojite do četiri i udišite zrak, polako i duboko kroz nos. Držite dah četiri sekunde, a zatim polako ispuštajte zrak iz pluća, dok brojite opet do četiri. Kada izdahnete sav vazduh, nemojte ponovo udahnuti dok ne izbrojite do četiri. Ponovite ovu vježbu četiri puta.

Uz pomoć taktičnog disanja poboljšat će se vam se koncentracija i uspostavit ćete kontrolu nad mislima i osjećanjima.

Hillary Clinton (Foto: EPA-EFE)
Hillary Clinton (Foto: EPA-EFE)

Američka političarka Hillary Clinton prakticira tehniku disanja te je u jednom intervjuu za CNN demonstrirala jednu koju koristi kako bi se nosila sa stresom. Ona smatra da pravilna tehnika disanja ima pozitivan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje, a koja se bazira na izmjeni disanja kroz lijevu i desnu nozdrvu. Ova tehnika usporava ubrzan rad srca, snižava krvni pritisak i pomaže u eliminaciji toksina. Rezultat je opuštanje tijela i uma te bolja koncentracija.

Priprema je pola posla

Dobar način da se riješite treme, napetosti i stresa pred javni govor jeste da obavite dobre pripreme. Na slajdove prezentacije stavite natuknice koje će vam pomoći pri vašem obraćanju. Osim toga, vježbajte govor pred ljudima koje poznajete, govorite pred prijateljima, porodicom, kolegama i malim grupama kako biste razbili tremu. Vježbajte svakodnevno, osim večeri prije govora jer se morate opustiti. Upamtite, opuštanje je temelj uspjeha.

Dobro se naspavajte

Spavajte cijelu noć. Nedostatak sna može otežati sprečavanje drhtanja tijela u slučaju kad se pokušavate kontrolisati ako osjećate tremu, napetost i stres. Noć prije važnog događaja pokušajte spavati najmanje sedam sati kako biste mogli normalno funkcionisati.

Suosnivač Microsofta, Bill Gates, u svoju svakodnevnu rutinu je uveo čitanje prije odlaska na spavanje. Naime, on se trudi da čita najmanje jedan sat prije odlaska na počinak, smatrajući da se na taj način opušta i kvalitetno priprema za nadolazeći dan.

Najvažnije je da se opustite

U danima prije važnog događaja izbjegavajte sve što može uzrokovati napetost i stres. Nemojte razgovarati s ljudima koji vas čine nervoznim. Uzmite malo vremena i radite stvari koje vas <a class="text-lifestyle hover:underline" href="https://www.jana-water.com/novosti/nova-filozofija-branda-jana-ice-tea-samo-opusteno/?utm_source=Klix.ba&utm_medium=clanak&utm_campaign=samo_opusteno"target="_blank">opuštaju, kao što je čitanje knjige ili gledanje komedije.

Angelina Jolie (Foto: EPA-EFE)
Angelina Jolie (Foto: EPA-EFE)

Angelina Jolie, holivudska glumica i UN humanitarka, bijeg od svakodnevnog stresa pronalazi u malim stvarima kao što su crtanje s njenom djecom na podu njihove sobe ili odlazak s njima na trampolinu.

Razmišljajte pozitivno i vježbajte

Vježbanjem se rješavate negativne energije, a u isto vrijeme ispunjavate svoje fitness ciljeve i time stičete samopozdanje koje vam je neophodno za realizaciju obaveza koje imate. Pozitivno ramišljanje će svakako doprinijeti da iz svoje svijesti iskorijenite uvjerenje da će vam se dogoditi neki gaf ili neugodnost.

Michael Phelps (Foto: EPA-EFE)
Michael Phelps (Foto: EPA-EFE)

Michael Phelps, bivši američki plivač i najuspješniji olimpijac s ukupno 28 medalja bori se s negativnošću pa ponekad i depresijom koristeći nekoliko strategija. Pomaže mu to što ima djecu i što ustaje u 5 sati ujutro, vježba dok se djeca ne probude. Upravo tako uspijeva da ostane miran i zadrži kontrolu, a ako preskoči svoju rutinu, nastane problem. Otkrio je da mir pronalazi pišući dnevnik, pozitivno razmišljajući i analizirajući svoje emocije. Tvrdi da mu to pomaže da se riješi tereta koji donose negativne misli.

Našalite se i budite opušteni

Pored opuštenosti koju ćete postići prethodno navedenim savjetima, humor koji unesete u ono što radite doprinjet će tome da ostavite bolji utisak.

Warren Buffet, legendarni investitor i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, za opuštanje svira ukulele. On svojom izvedbom često počasti svoje poslovne partnere, a jednom prilikom je zasvirao čak i uživo tokom televizijske informativne emisije.

Kontrolisanje treme, napetosti i stresa nije nikakva magija. Situacije koje uzrokuju stres jednostavno zahtijevaju specifičnu rutinu ili praksu za koju vam samo treba vremena da je usavršite, stoga #samoopušteno i dajte si vremena.