Inicijativa konzervativaca
0

Traže zabranu toplesa na australijskim plažama

Sarajevo-x.com
Konzervativni član australskog parlamenta Fred Nile izjavio je da bi trebalo uvesti zabranu sunčanja u toplesu na tamošnjim plažama kako takvo ponašanje ne bi vrijeđalo muslimane i Azijate koji tamo žive.

Javnost je, s druge strane, optužila velečasnog Nila da iza navodne brige za imigrantske zajednice stoji njegov licemjerni plan da potpuno zabrani golotinju na najpopularnijim plažama u državi.

Velečasni Nile je odbio ove optužbe tvrdeći da je reputacija Australije sve više ugrožena liberalnim shvatanjima.

"Australija je konzervativna, ali i zemlja koja je gostoprimljiva prema različitim kulturama. Erozija ove reputacije posljedica je liberalnih razmišljanja posjetilaca iz prekomorskih zemalja", kazao je on.

"Naše plaže trebaju biti mjesto koje neće vrijeđati nikoga, bez obzira na njihova religiozna i politička uvjerenja. Ako žene koje dolaze sa Srednjeg istoka i Azije nikada ne hodaju u toplesu, onda mislim da je važno da poštujemo različite kulture u Australiji", obrazložio je Nile.

Sadašnji premijer Carmel Tebbutt i opozicioni lider Barry O'Farrell kazali su kako je kupanje u toplesu pitanje za lokalne zajednice, a ne za državnu vladu. No, Nile smatra da bi svi političari trebali raspravljati o ovakvim stvarima.

"Kad bi napravili anketu među prosječnim australijskim ženama, smatram da bi velikom broju njih bilo neugodno kad bi kupanje u toplesu postalo običaj na našim plažama. Jednom kad prihvatimo to kao nešto zakonito, sljedeće što ćemo se pitati jeste zašto žene ne hodaju potpuno gole na javnim plažama", upozorio je velečasni Nile.