{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Top sa sarajevske Žute tabije označio početak ramazana

Piše: A. B./Klix.ba
15.5.2018. u 20:22
363
165
Top sa sarajevske Žute tabije označio početak ramazana
363
Tradicionalnim pucnjem iz topa u 20:11 sati sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak svetog mjeseca ramazana.
Ramazanski top posljednjih godina je postao prava atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste, koji dolaze na Žutu tabiju kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni grad BiH i kako bi, uz zvuk topa, prekinuli dnevni post dug više od 17 sati, tokom kojeg se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka.

Ovaj sveti mjesec je u domove muslimana unio posebnu radost, a ramazanska atmosfera večeras se itekako mogla osjetiti na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine. Pucanjem iz topa sa Žute tabije će se kao i prethodnih godina označavati vrijeme iftara.

Tradicija topa koji označava vrijeme iftara datira još od početka prošlog vijeka i perioda Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata i dolaska komunista, paljenje topa bilo je zabranjeno. Međutim, odmah nakon rata, 1997. godine, top se počeo ponovo oglašavati sa Žute tabije

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja, a muslimani osim posta i klanjanja teravih-namaza tokom ovog mubarek mjeseca uče Kur'an, organizuju zajedničke iftare i sehure.

Prema vjerovanjima muslimana ovo je najodabraniji mjesec u godini, a u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur’ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest islama.

Redakcija portala Klix.ba svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: