{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tollkienov jezik vilenjaka kao fakultativni predmet

N
7.3.2004. u 09:44
0
13
Tollkienov jezik vilenjaka kao fakultativni predmet
0
Tollkienov jezik vilenjaka kao fakultativni predmet
Učenicima jedne gimnazije iz Birmingena, pružena je mogućnost učenja izmišljenog jezika vilenjaka iz djela "Gospodar prstenova" britanskog pisca J.R.R. Tollkiena.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Radi se o muškoj tehničkoj gimnaziji Terws Green u kojoj učenici fakultativno mogu pratiti sate jezika nazvanog sindarin, kojim govori narod viljenjaka u Tollkienovom "Gospodaru prstenova", prenosi agencija AFP.

Gimnazija se na taj korak odlučila da bi učenicima učinila školu zanimljivijom tako što bi u njoj radili ono što doista vole. Uspjeh filmske ekranizacije Tollkienovog djela, objavljenog 1954-55. godine, pobudio je zanimanje, naročito kod mladih, za jezik viljenjaka.

Učenje tog kompliciranog jezika u školi moglo bi, po mišljenju školske uprave, nesigurnim učenicima uliti malo više samopouzdanja i potaći ih da ulažu više truda u stjecanje ostalih znanja.

Tollkien, koji je studirao fililogiju na Oxfordu, stvorio je u svojim knjigama više izmišljenih jezika od kojih su sindarin i kenija najkompletniji. Smišljajući ih, koristio je zvukove koje ispuštaju životinje, finske riječi, kao i riječi starih mrtvih jezika - galskog i keltskog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: