{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tollkienov jezik vilenjaka kao fakultativni predmet

N
NINA
7.3.2004. u 09:44
0
13
Tollkienov jezik vilenjaka kao fakultativni predmet
0
Tollkienov jezik vilenjaka kao fakultativni predmet
Učenicima jedne gimnazije iz Birmingena, pružena je mogućnost učenja izmišljenog jezika vilenjaka iz djela "Gospodar prstenova" britanskog pisca J.R.R. Tollkiena.
Radi se o muškoj tehničkoj gimnaziji Terws Green u kojoj učenici fakultativno mogu pratiti sate jezika nazvanog sindarin, kojim govori narod viljenjaka u Tollkienovom "Gospodaru prstenova", prenosi agencija AFP.

Gimnazija se na taj korak odlučila da bi učenicima učinila školu zanimljivijom tako što bi u njoj radili ono što doista vole. Uspjeh filmske ekranizacije Tollkienovog djela, objavljenog 1954-55. godine, pobudio je zanimanje, naročito kod mladih, za jezik viljenjaka.

Učenje tog kompliciranog jezika u školi moglo bi, po mišljenju školske uprave, nesigurnim učenicima uliti malo više samopouzdanja i potaći ih da ulažu više truda u stjecanje ostalih znanja.

Tollkien, koji je studirao fililogiju na Oxfordu, stvorio je u svojim knjigama više izmišljenih jezika od kojih su sindarin i kenija najkompletniji. Smišljajući ih, koristio je zvukove koje ispuštaju životinje, finske riječi, kao i riječi starih mrtvih jezika - galskog i keltskog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: