lifestyle
0

Tollkienov jezik vilenjaka kao fakultativni predmet

NINA
Učenicima jedne gimnazije iz Birmingena, pružena je mogućnost učenja izmišljenog jezika vilenjaka iz djela "Gospodar prstenova" britanskog pisca J.R.R. Tollkiena.

Radi se o muškoj tehničkoj gimnaziji Terws Green u kojoj učenici fakultativno mogu pratiti sate jezika nazvanog sindarin, kojim govori narod viljenjaka u Tollkienovom "Gospodaru prstenova", prenosi agencija AFP.

Gimnazija se na taj korak odlučila da bi učenicima učinila školu zanimljivijom tako što bi u njoj radili ono što doista vole. Uspjeh filmske ekranizacije Tollkienovog djela, objavljenog 1954-55. godine, pobudio je zanimanje, naročito kod mladih, za jezik viljenjaka.

Učenje tog kompliciranog jezika u školi moglo bi, po mišljenju školske uprave, nesigurnim učenicima uliti malo više samopouzdanja i potaći ih da ulažu više truda u stjecanje ostalih znanja.

Tollkien, koji je studirao fililogiju na Oxfordu, stvorio je u svojim knjigama više izmišljenih jezika od kojih su sindarin i kenija najkompletniji. Smišljajući ih, koristio je zvukove koje ispuštaju životinje, finske riječi, kao i riječi starih mrtvih jezika - galskog i keltskog.