Studija
0

Tinejdžeri manje izlaze vani i puše marihuanu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tinejdžeri u zemljama Evrope, SAD-u i Kanadi sve manje izlaze vani navečer i sve manje konzumiraju drogu, pokazala su nova istraživanja provedena među 15-godišnjacima u 30 zemalja.

U periodu od 2002. do 2006. zabilježen je pad večernjih izlazaka, a naučnici to povezuju sa sve većom upotrebom interneta i mobitela koji su, kako tvrde, dijelom zamijenili komunikaciju licem u lice, te doveli do smanjenja druženja među tinejdžerima u večernjim satima, kada se, najčešće daleko od doma, droga konzumira.

Autor studije, Emmanuel Kuntsche, sa švicarskog Instituta za prevenciju problema sa alkoholom i drogom, ističe kako pozitivan trend ima veze i sa pojačanim aktivnostima u sprječavanju uzimanja nedozvoljenih supstanci.

Rezultati studije objavljeni su u februarskom izdanju magazina o pedijatrijskoj i adolescentskoj medicini. Naučnici su analizirali podatke o 93.297 tinejdžera uzrasta od 15 godina koji su prikupljeni u okviru periodičnih anketa u brojnim zemljama. Rezultati iz 2006. upoređivani su sa onim iz 2002. godine.

Utvrđeno je, javlja AP, da se pušenje marihuane povećalo među tinejdžerima u Estoniji, Litvaniji i Malti, te među djevojakama u Rusiji.

Grčka, Makedonija i Švedska su među zemljama na dnu liste. U toku 2006. pet posto tinejdžera i tinejdžerki prijavili su pušenje marihuane.

Tinejdžeri u SAD-u, zabilježeno je, izlaze sve manje, a u prosjeku dvaput sedmično.