lifestyle
0

The Times: Na krikometru prva Marija Šarapova

FENA
Dva britanska dnevnika bave se u srijedu ruskom teniserkom Marijom Šarapovom, odnosno njezinim vrištanjem tokom meča.

The Times posvećuje čitavu stranicu mjerenjima, analizama i historijatu vrištanja, uglavnom teniserki. Prva koja je počela ovu vrstu zvučne agresije na Wimbledonu bila je izvjesna Wicki Palmer, ali najviše se pamti Monika Seleš, piše Times.

Na nju su se žalile francuskinja Nathalie Tauziat i Martina Navratilova 1992. godine, a sudac je tokom finala između Selešove i Stephie Graff morao opomenuti Moniku da malo spusti decibele.

Na Šarapovu se još niko nije zvanično žalio na ovogodišnjem turniru u Wimbledonu, ističe Times, ali je više stotina Australaca zvalo TV kanal koji je prenosio Australian Open da se buni zbog njezinih nesnosnih krikova. Da bi sve ovo stavio u kontekst, Times objavjuje i tabelu - takozvani krikometar.

Marija Šarapova zauzima prvo mjesto sa 101,2 decibela, Monika Seleš je druga sa 93,7 a Serena Williams treća sa 88 decibela. Najviše plasirani muškarac je britanski teniser Tim Henman sa prilično skromnih 61,6 decibela.

Čisto poređenja radi, Times objavljuje i podatak da buka od pneumatičnog čekića dostiže 100 decibela, a podzemne željeznice 90.