lifestyle
46

Tajne tepiha za dodjelu Oscara: Nije crven, postavlja se 900 sati, a nakon upotrebe se uništava

Klix.ba
(Foto: AFP)
Prije 2.500 godina u grčkoj tragediji "Agamemnon" prvi put je spomenut crveni tepih, tada rezervisan samo za bogove. Danas ovaj termin vežemo za drugu vrstu idola - holivudske zvijezde koje prije velikih ceremonija paradiraju tim tepihom.

Najpoznatiji od svih crvenih tepiha svakako je onaj koji se prostire ispred teatra Dolby u Hollywoodu za nedjelju, 26. februara, kada će biti upriličena dodjela filmskih nagrada Oscar.

Kompanija Signature Systems Group, koja izrađuje ovaj tepih veći od 4.600 m2, brine se ne samo da tepih sija tokom ceremonije, već i da se na njemu ne okliznu zvijezde. Prostiranje tepiha počelo je ove sedmice, a taj mukotrpni posao kompanija iz Texasa obavlja od 2008. godine.

Ništa poput Oscara

"Radimo na mnogo različitih događaja, ali nijedan nije poput ovoga", priznaje Moises Artega, menadžer kompanije u izjavi za LA Times.

Zanimljivo je naprimjer da tepih koji se prostire uoči dodjele Oscara zapravo nije crven, kako mu stoji u nazivu. Zapravo je bliže bordo boji, a tako je već 15 godina. Ekskluzivna nijansa nazvana "Academy Red" odgovara slavnim glumcima za fotografisanje na njemu. To je tajna nijansa boje čije specifikacije organizatori dodjele ne otkrivaju zbog straha da bi je neko mogao iskopirati.

Ekipa od 18 radnika počela je prostiranje crvenog tepiha duž Hollywood bulevara ispred Dolbyja još 21. februara. Za cijeli posao trebat će im 900 radnih sati, a potom će se po njemu i oko njega okupiti zvijezde, turisti, ulični izvođači i nervozni čuvari.

Čuvanje tepiha od krađa

Napetost u zraku već se osjeti, iako se svi trude fokusirati na posao.

Prvi crveni tepih postavljen je još 1922. godine na premijeri filma "Robin Hood". Njegovo postavljanje uvedeno je da bi ljudi znali kuda se tačno trebaju kretati, da se gosti ne bi okliznuli ili sapleli dok hodaju, ali i zbog glamura kojim odiše.

Dodajmo i da osiguranje pomno čuva tepih jer se znalo dešavati da prolaznici odsjeku dio i onda ga pokušaju prodati, naprimjer na eBayju.

Tepih se nakon jednog korištenja uništava.