lifestyle
0

Sydney: Večeras godišnja parada homoseksualaca i lezbijki Mardi Gras

NINA
Sydney spremno dočekuje gledatelje i sudionike 28. parade homoseksualaca i lezbijki Mardi Gras čiji je početak zakazan za večeras u središtu najvećeg australskog grada, prenijela je agencija DPA.

I pored činjenice da drugu godinu za redom paradu prati loše vrijeme, organizatori su uvjereni da će stotine hiljada ljudi izaći na ulice da bi prisustvovale jednom od najvećih događaja u Sydneyju, koji je počeo gotovo prije tri decenije u znaku borbe za ljudska prava da bi potom prerastao u zapanjujuće šaroliku manifestaciju različitih životnih stilova.

Mardi Graa, za koji se tvrdi da je najveća godišnja demonstracija ljudskih prava na svijetu, predstavlja u isto vrijeme i najveću turističku atrakciju Sydneyja. Paradu će predvoditi lezbijski par i njihova kćerka čije je gostovanje na australskoj televiziji u dječjoj emisiji ''Play school'' izazvalo prošle godine buru negativnih reagovanja. One su počasno mjesto dobile u znak prkosa političarima koji su nakon njihova televizijskog nastupa isticali štetnost braka između osoba istog spola.

U povorci će se naći osamdeset zastava zemalja u kojima je intimna veza između osoba istog spola zabranjena, a nekada i kažnjiva smrću. ''Upoznao sam ljude koji su došli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana, a čiji su prijatelji ubijeni samo zato što su uhvaćeni u ljubljenju s osobom istog spola'', izjavio je Steph Sands, jedan od organizatora parade.

Zastupnik kampanje protiv homoseksualizma Fred Nile ponovno će pozvati australsku vladu da zabrani održavanje parade za koju je istakao da vrijeđa moral.