{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve manje vrabaca u zapadnoj Evropi

F
17.4.2006. u 20:49
0
0
Sve manje vrabaca u zapadnoj Evropi
0
Sve manje vrabaca u zapadnoj Evropi
Populacija vrabaca brzo opada u čitavoj zapadnoj Evropi, a ta još uvijek neobjašnjena pojava zabrinjava stručnjake pošto se odnosi na vrstu veoma zavisnu od čovjeka.
Opadanje je posebno vidno u Velikoj Britaniji gdje je najobičnija vrsta takozvanog "domaćeg vrapca" (pašer domesticus) stavljena na crvenu listu ugroženih ptica, objavio je Nacionalni prirodnjački muzej u Parizu.

U posljednjih 10 do 15 godina broj vrabaca u Velikoj Britaniji opao je u čitavoj zemlji za 90 do 95 posto, ističu u Francuskom centru za biološko istraživanje ptičijih populacija. To je ogroman postotak, ta majušna ptica gotovo je nestala kao vrsta u Britaniji, navode stručnjaci istog centra.

Istraživanja obavljena u drugim zemljama kao što su Njemačka, Češka, Holandija, Belgija, Italija i Finska također su potvrdila tu alarmantnu pojavu. Broj vrabaca u njemačkom gradu Hamburgu u posljednjih 30 godina smanjio se za 50 posto, a u Pragu u posljednjih 20 godina opao je za 60 posto.

Problem postoji i u Francuskoj, s tim što nekoliko godina kasni u odnosu na Veliku Britaniju i druge zemlje Evrope. Stručnjaci u Nacionalnom prirodnjačkom muzeju u Parizu ističu da se od 1989. do 2003. godine populacija vrabaca u Francuskoj smanjila za 11 posto. Uzroke možda treba tražiti u samoj životnoj sredini vrabaca koja se poklapa s čovjekovom, smatraju stručnjaci.

Vrabac pripada ptičijoj vrsti koja je najviše vezana za čovjeka i od kog zavisi kako po pitanju staništa tako i po pitanju ishrane.

Međutim, razlozi nestajanja vrabaca kako gradskih tako i poljskih ostaju nejasni. Naučnici smatraju da bi oni mogli da leže u konkurenciji drugih vrsta, jačanju poljoprivrede, zagađenjima svih vrsta, pa čak i u nekim elektromagnetskim talasima (radiotalasi i slično).

Vrapci mogu i da obole, prije svega od jedne vrste ptičije malarije, ali ona nije sistematski smrtonosna i nema ničeg zajedničkog sa ptičijim gripom.

Ono što posebno zabrinjava ornitologe je činjenica da do opadanja populacije domaćih vrabaca dolazi nakon gotovo potpunog nestanka (između 80 i 95 posto u periodu 1970-2000) jedne druge vrste vrabaca, latinskog naziva pašer montanus, koja je nekada također bila veoma rasprostranjena u Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: