lifestyle
0

Stres slabi naš imunološki sistem

Klix.ba
Dokazano je da osobe koje su izložene dugoročnom stresu imaju slab imunološki sistem.

Naučnici su kao primjer za ovo istraživanje uzeli osobe koje se brinu za svoje supružnike sa težim mentalnim oboljenima i otkrili da su ove osobe znatno podložnije bolestima kao što su gripa, visok krvni pritisak, srčana oboljenja i sl. Zašto?

S obzirom da se ove osobe nalaze pod velikim stresom, rezultat toga jeste pojačano stvaranje hemikalija koje regulišu imunološki sistem našeg tijela. Jedna od tih hemikalija koje tijelo proizvodi, poznata pod imenom interleukin 6 (IL-6), inače se prirodno povećava sa starošću. Ona je povezana sa oboljenjima kao što su srčane bolesti, dijabetes i druge bolesti koje se javljaju kod starijih osoba.

Zabilježeno je da se kod osoba koje se brinu za bolesne supružnike nivo IL-6 povećao čak 4 puta u odnosu na osobe koje nisu izložene takvom stresu. Njihov imunološki sistem je mnogo oslabio i organizam nema snage da se bori protiv bolesti kao što bi radio u normalnim okolnostima. Ove osobe imaju kraći životni vijek, a povećane su i šanse da će i one preminuti do 6 mjeseci nakon smrti bolesnog supružnika.

Istraživanja su, također, pokazala da izlaganje stresu u slučajevima kod djece zaustavlja njihov rast skoro potpuno.