lifestyle
0

Strategije za razvijanje nezavisnih misli

Sarajevo-x.com
Nezavisno razmišljanje u većini situacija nije poželjno. Ova činjenica je u tolikoj mjeri tragična jer je nezavisno razmišljanje osnovni preduvjet za progres. Konvencionalno i društveno prihvatljivo rezonovanje garantuje prihvatljivost u društvenoj zajednici, ali nezavisne misli mogu pomoći u postizanju izvanrednih rezultata.

Ukoliko razmišljamo kao i svi drugi, onda je logično da ćemo imati slična postignuća i uspjeh. Koristeći se jednostavnim strategijama koje predlaže autor mnogobrojnih priručnika za bolji život, Australac Tom O’Leary, može se razviti i usavršiti sposobnost nezavisnog razmišljanja.

Zaboravite na izvore koji pružaju konvencionalne misli Umjesto da odgovore prvo tražite na TV, u bibliotekama ili na Internetu, pokušajte sami izvući svoje zaključke. Ova strategija ne podrazumijeva apsolutno odcjepljenje od vanjskog svijeta, ali uz ograničen pristup uvriježenim izvorima za odgovore, razvija se individualno rezonovanje.

Pokušajte argumentirano oboriti neke konvencionalne misli Ukoliko želite biti nezavisni kada su vaše misli u pitanju, onda nije dovoljno da se ne slažete sa konvencionalnim načinom promišljanja. Da biste utvrdili svoje teorije, morate argumentovano oboriti postojeće.

Posmatrajte sa distance Nemojte ulagati previše energije kako biste odbranili svoje stavove. Vaša razmišljanja će biti djelotvornija i postojanija ako smireno i racionalno budete posmatrali svijet oko sebe.

Prakticirajte nevjericu

Nema potrebe da postanete cinični, ali nemojte općeprihvaćene stavove shvatati "zdravo za gotovo“. Pokušajte sami doći do zaključaka koji potvrđuju ta uvjerenja.

Nezavisne misli mogu stvoiriti svijet bezgraničnih mogućnosti.