Neobični podstanari
128

Stotine različitih riba iz Afrike i Azije pliva u goraždanskim akvarijima

Piše: E. A.
Iako je po profesiji historičar, Sedinu Hadžimusiću iz Goražda najveće zadovoljstvo je hobi kojim se bavi od srednjoškolskih dana. Veliki dio prostora u porodičnoj kući na Laletima odvojio je za podstanare, ribice iz svih krajeva svijeta.

"Akvaristika je jedan od najstarijih hobija i spominje se još od 19. stoljeća. Zahvaljujući ljubavi velikog broja ljudi prema akvaristici, ovaj hobi je postao izrazito popularan i rasprostranjen širom cijelog svijeta. Zbog manjka prirodnog zelenila i sve bržeg i stresnijeg načina života, mnogi nastoje u svojim domovima napraviti neki prirodni kutak. Ovaj hobi je interesantan različitim ljudima, onima koji se bave botanikom, zbog velikog broja različitih biljaka kojima se ukrašavaju akvariji, ili naprimjer onima koji se bave genetikom, zbog mrijesta riba i ukrštanja različitih vrsta, ili psihologijom zbog umirujućeg djelovanja na osobe s poteškoćama i traumatizirane osobe, naročito djecu", pojašnjava profesor historije.

Akvaristikom se počeo baviti u srednjoj školi kada je na poklon dobio prvi akvarij.

"U tom periodu nisam imao internet pa je bilo teže doći do informacija. Išao sam kod starih akvarista i 'krao' znanje, što i danas često radim", smije se Sedin.

Zahtjevan hobi

U Sedinovom akvariju trenutno pliva više od stotinu različitih vrsta. Kaže da su sve zahtjevne, ali sa zadovoljstvom brine o njima.

"U BiH je uglavnom zastupljena slatkovodna akvaristika. Ribe koje se kod nas najčešće drže su iz rijeke Amazon, azijskih rijeka i afričkih jezera. One su prilagođene našoj vodi i za život u akvarijskim uslovima. U posljednjih nekoliko godina imao sam nekoliko vrsta pirana, razne vrste riba, rakove, akvarijske puževe, jegulje itd. Svaka od ovih vrsta zahtijeva posebnu hranu, temperaturu vode, svjetlo i određenu veličinu akvarija. Tako neke ribice mogu živjeti u akvarijima od 10 litara, a neke vrste zahtijevaju akvarije od 500 litara", pojašnjava za Klix.ba.

Sedin trenutno ima 40 aktivnih akvarija, što je blizu 5.000 litara vode, a to zahtijeva određeno vrijeme i posebne uslove.

"Zahvaljujući tehnološkom napretku, ovo su danas kućni ljubimci koji zahtijevaju najmanje vremena za održavanje. Zahvaljujući internetu akvaristika je doživjela veliki 'bum' i u našoj zemlji. Veliki je broj novih vrsta koje su dostupne bilo kome ko želi imati bilo kakav akvarij pa tako i neki egzotični", priča Sedin.

Svoje je ribice, koje se nerijetko znaju i "posvađati", smjestio u dvije prostorije.

"S obzirom na to da imam dosta akvarija, to zahtijeva i veliki prostor. U jednoj prostoriji sam uredio akvarije po biotopu iz kojeg ribe dolaze, npr. u jednom akvariju se nalazi sve iz rijeke Amazon, ribe, bilje, panjevi, a u drugom ribe iz afričkog jezera Malawi, kao i kamenje i pjesak koji njima odgovaraju. U drugoj prostoriji su mrijesni akvariji", ističe Sedin.

Ajkule narastu i do metar

Među ljubimcima su i ajkule, ali iz vrste onih slatkovodnih, tako da nisu opasne po druge ribe.

"Ja imam Pangasius hypophthalmus. One su miroljubive vrste riba koje izgledom podsjećaju na ajkule i mogu se kombinovati s mnogim ribama. Mogu narasti do jedan metar", ističe Sedin.

U posljednje vrijeme su za ovaj, u svijetu veoma popularan hobi, zainteresovani i mnogi Goraždani, priča Sedin.

"Često me kontaktiraju za informacije, savjete o tome gdje i šta nabaviti, neki se ne zaustave na jednom akvariju. Često mi dolaze i akvaristi iz drugih gradova i mislim da ne postoji nijedan grad u Bosni i Hecegovini gdje nema mojih ribica", priča Sedin.

Dodaje da je ovo i skup hobi, zavisno od toga kakve ribe želite i kakav akvarij. Neke koštaju samo 1 KM, dok se za neke izdavaja i do nekoliko hiljada KM.

"Moja dugogodišnja želja je da otvorim pet shop u Goraždu", kaže ovaj ljubitelj akvaristike.