lifestyle
64

"Stop samoubistvu muškaraca": Jači spol kraće živi od žena, češće se ubijaju i lošijeg su zdravlja

Klix.ba
Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan muškaraca. Cilj ovog dana je promovirati jači spol, podići svijest o njihovom zdravlju, unaprijediti rodne relacije, spolnu jednakost i istaći pozitivne uloge muškaraca.

Obilježavanje ovog dana međunarodno pokrenula je australska Fondacija Dads4Kids Fatherhood koja se bavi prevencijom nasilja, kako ni proslavila uspjehe muškaraca, njihov doprinos zajednici, porodici, braku i brizi o djeci, s naglaskom na zaustavljanje diskriminacije. Ali datum 19.11. je već od 1999. godine inauguiran kao Međunarodni dan muškaraca na Trinidadu i Tobagu.

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca je "Stop samoubistvu muškaraca".

"U svakom dijelu svijeta, osime Kine, stopa samoubistva muškaraca je mnogo veća u odnosu na samoubistvo žena. U nekim dijelovima čak i tri puta veća. U Rusiji na jednu ženu se ubije šest muškaraca. Zdravlje muškaraca je gore u svakoj zemlji svijeta nego zdravlje žena. Prema nedavnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, životni vijek muškaraca je u prosjeku 69 godina, dok je kod žena 74 godine", navode međunarodni organizatori obilježavanja dana muškaraca.

Smatraju kako je zdravlje muškarac uzrok velikog broja samoubistava ovog spola, te pozivaju sve da zajedno rade na sprečavanju ovakvih tragedija. Koordinator ove organizacije Glen Poole napisao je knjigu "Stop samoubistvu muškaraca" u kojoj poručuje da su "znanje, ljubav i slušanje" rješenje za ovaj problem.

Obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca dešava se u novembru kada se obilježava "Movember" i Međunarodni dan djeteta.

"Muškarci se žrtvuju svaki dan na poslu, u ulozi muža i oca, za svoje porodice, prijatelje, zajednicu i naciju. Međunarodni dan muškaraca je prilika za sve ljude dobre volje da cijene i slave muškarce u svojim životima i njihov doprinos društvu", navode iz organizacije.

Ovaj dan se proslavlja u 60 zemalja svijeta, a prvi put obilježava se službeno i u BiH, iako ga od 2011. godine obilježava Udruženje za razvoj društva Kap. Te godine je prvi put održan događaj "Men's day party" u Sarajevu koji je okončan izborom "Najmuškarca godine" na kojem je pobijedio novinar Muhamed Mizić.

"Dan muškaraca prvenstveno treba da se slavi ciljem podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju muškarca koji su, kao i žene, temelj porodice i društva. Ovaj dan je idealna prilika za slavljenje postignuća i doprinosa muškaraca i dječaka prema zajednici i porodici, jer je uloga muškarca kao saveznika žena veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama", kazali su iz Udruženja Kap.

U Sarajevo City Centru organizovan je šestosatni program u čast muškaraca. Bh. organizatori pripremili su zanimljive aktivnosti, veliki broj nagradnih igara, prezentacija sporta, zdravlja, edukacija, komunikacija sa muškarcima, a očekuje se i dolazak poznatih muškaraca.

"Na ovaj događaj mogu doći svi, preporučuje se da djevojke, supruge dovedu svoje dečke i ostave ih tu te se opuste uz bogat sadržaj", rekao je organizator Muhamed Mizić.