lifestyle
0

Šta vaš Facebook profil govori o vama?

Sarajevo-x.com
Koliko ste puta promijenili detalje svog profila na internetskoj stranici za društveno umrežavanje, popularnom Facebooku? Koliko ste razmišljali o tome šta da napišete? Jeste li ikada postavili fotografije u bikiniju ili kako se mazite s nekim, da biste svima dali do znanja koliko ste sretni? Mislite da sve to nije važno?

Prema anketi koju je proveo magazin Cosmopolitan, važnije nam je kakav utisak ostavljamo na stranicama kakva je Facebook nego u stvarnom životu.

Neke od fotografija sa profila date su na procjenu socijalnom psihologu Asiju Sharabiju i evo kako je on interpretirao ko se krije iza njih. Otkrijte možete li se pronaći u nekom od ovih zaključaka.

'Durenje'

Stavljanje provokativnih senzualnih simbola u prvi plan pokazuje da je ta osoba neko ko želi da ga se shvati baš u seksualnom smislu. Takvi obično traže intimnost ili partnera, a mogu biti veoma osjetljive osobe.

Sa životinjom

Osobe koje na profilu postavljaju fotografije sa nekom životinjom pokazujući kako su u stanju da se brinu o drugima zapravo imaju potrebu da ispolje ove tendencije i skloni su dubokom razmišljanju o svemu.

U toku plesa

Ako imate fotografiju na kojoj plešete, vjerovatno imate potrebu da vas posmatraju. Takvi snimci zapravo su očit poziv na gledanje, a ove osobe su izrazito ekstrovertne. U zapadnim kulturama plesom se iskazuje sloboda i opuštenost, pa čak i hedonistička potraga za zadovoljstvom.

Sa partnerom

Popularne su to fotografije tipičnih monogamista i označavaju potragu za dubljim, snažnijim vezivanjem.

Sa osobom suprotnog spola koja nije partner

Takva slika može biti dvosmislena i pokazuje da osoba voli izmišljanje pričica i igranje igrica sa prijateljima i poznanicima. Ovakve pojedince hrane tračevi.

Pri nekoj aktivnosti

Osoba je to koja se radije identifikuje sa svojim sposobnostima i iskustvom nego s emocijama i vezama. Može predstavljati i nevoljko vezivanje i smirivanje duha.

Na godišnjem odmoru

Ako ste na Facebook profil postavili fotografiju koju ste napravili na odmoru, najvjerovatnije ste to učinili da bi vas ona lišavala stresa prouzrokovanog napornim radnim danom. Kako smo na odmoru obično bezbrižni, na ovaj način pokazujemo tendenciju prema takvom životu, a ove osobe su i sanjari i vole fantazije.

Ne gledanje u aparat

Osobe koje ne vole gledati u aparat ili kameru, odnosno koji ne vole snimke napravljene na konvencionalan način obično su snažne i pouzdane kada je u pitanju njihov pristup bilo čemu u životu.

Pri večernjem izlasku/u elegantnoj odjeći

Društvene su to i ekstrovertne ličnosti, veoma cijene pouzdanost i kada im se poklanja značajna pažnja.

Nakon analize koju je proveo, doktor Sharabi je istakao: "Naši društveni profili postali su sveprisutni i isprepleteni. Baš kao u fizičkom svijetu, konstantno radimo na kreiranju vlastitog imidža, ističemo prednosti koje želimo da drugi primijete, a prikrivamo aspekte za koje bismo radije da ostanu nepoznati."