Mrak može biti zabavan
0

Šta raditi za vrijeme "sata tame"?

Sarajevo-x.com
Ove subote od 20:30 do 21:30 sati održava se četvrti u nizu "Sat za planetu Zemlju", projekat u okviru kojeg će više od 380 gradova u 35 zemalja svijeta, među kojima su i Sarajevo i Banja Luka, isključiti osvjetljenje prostorija i spomenika u cilju privlačenja pažnje na problem globalnog zagrijavanja. Ukoliko i sami želite doprinijeti ovoj simboličnoj akciji, a ne znate šta raditi u toku tog "sata tame", evo nekoliko ideja.

Izađite vani i fotografišite okolinu, pa se potom prijavite na takmičenje za najbolji video ili fotografiju na wwf.org. Možete osvojiti nagrade kao što su DVD player i mobitel.

Priredite zabavu za prijatelje i porodicu na kojoj ćete, poput ekipe iz Bugojna, zapaliti svijeće, te večerati organsku hranu, te razgovarati o načinima da se smanji potrošnja električne energije.

Ohrabrujte djecu da što isključe svoje elektronske igračke i što češće izlaze vani istraživati okolinu. Igrajte neku od društvenih igara, pričajte priče i provedite što više vremena u druženju.

Ako ste na poslu, to ne znači da ne možete ispuniti svoj dio zadatka. Osim što ćete isključiti svjetla, pokušajte isto i sa kompjuterima i zvučnicima kad završite s poslom i krenete kući.

Iskoristite sat bez svjetala i promijenite standardne sijalice onim štedljivim i efektivnijim.

Izađite vani i posmatrajte nebo u potrazi za zvijezdama. Sjećate li se kad ste posljednji put našli vremena za takvo nešto?

Otiđite u krevet s partnerom i provedite kvalitetno vrijeme zajedno.

Ako vam se baš ništa od ovoga ne radi, onda jednostavno ne radite ništa. Samo uživajte u tišini i tami jer to se ne dešava tako često u životu.