lifestyle
479

Šta devet mjeseci trudnoće učini tijelu žene

Klix.ba
Američka fotografkinja Jade Beall prošle godine pokrenula je projekt kojim je željela prikazati prirodnu ljepotu žena koje su tek rodile.

Naime, milioni žena se nakon poroda osjećaju nedovoljno lijepim, jer je njihovo tijelo doživjelo promjene.

Zbog toga je Beall pokrenula projekt nazvan "Tijela majki: Projekt prekrasnih tijela" u okviru kojeg se nalaze portreti i lične priče žena. Knjiga, za koju je fotografkinja skupljala sredstva preko Kickstartera, objavljena je na Dan majki.

Beall se odlučila za ovaj projekt kako bi podstakla žene koje su se porodile da prihvate, cijene i vole svoje tijelo koje se mijenja tokom devetomjesečne trudnoće. Beall je i sama govorila o osjećaju nelagode koji je imala zbog svog izgleda, te je u knjizi objasnila kako joj je trudnoća ipak pomogla jer je počela gledati svoje tijelo očima onoga ko ga voli, a to je njen sin Sequioa koji danas ima dvije godine.

Uprkos pojedinim negativnim reakcija, Beall se nije dala omesti.

"Moja poruka je 'da ste lijepe u koži u kojoj jeste'. Trebaju mi žene koje se osjećaju ugodno da mogu pokazati svoju kožu. To ne znači da ne odajem počast i svojoj sestri koja ne želi pokazati svoje tijelo. Samo želim napraviti nevjerovatno lijepu priču o našoj koži", odgovorila je Beall.

Poručila je svim ženama da trebaju slaviti drage ljude svih oblika i stilova, počevši od nas samih.

"Vaše tijelo je remek - djelo koje trebaju poštovati svi ljudi. Vi ste odlične, i ako se vaše tijelo promijeni malo ili više tokom trudnoće, proslavite te promjene. To je čast o kojem hiljade žena može samo sanjati. Opustite se u svojoj savršenosti i budite ljubazne prema sebi. Biti majka je dovoljan izazov i bez preziranja naših lijepih i moćnih tijela", poručila je Beall.