Za sve je kriv dopamin
0

Šoping kao droga

Sarajevo-x.com
Kada kupujete, sve što vidite oko sebe je novo, a kada se nalazite pred nečim novim, probude se moždani centri koji su zaduženi za zadovoljstvo. Zato se postavlja pitanje da li šoping može biti ovisnost.

Odavno je poznato da kupovina čini da se ljudi osjećaju bolje, a prema pisanju "Psychology Today" najnovija istraživanja su pokazala da zapravo ima direktan utjecaj na moždane centre za zadovoljstvo.

Čini se da odlazak u jedan dobar šoping centar može učiniti da se mozak preplavi dopaminom, hormonom zaduženim za osjećaj zadovoljstva, u smislu da mozak "nagradi" organizam za određenu stvar. U suštini, ono što se dešava sa vašim mozgom kada kupujete nije nimalo različito od onog što se dešava narkomanu kada uzme drogu, onom ko prvi put skače padobranom ili onom ko uspije da ubaci golf lopticu u rupu na neki novi način.

To se dešava zato što se dopamin počinje lučiti kada se nalazimo pred nečim što nam je novo, uzbuđujuće i predstavlja novi izazov za nas.

Vješalica puna novih dizajniranih haljina je obećanje da ćemo vidjeti nešto novo i nepoznato.

Ono što dobijemo kao rezultat je "šoping ushićenje" koje je jednako ushićenju narkomana koji je uzeo dozu. Kada platimo haljinu i izađemo iz prodavnice, ushićenje je nestalo i imamo osjećaj praznine. Šta se zapravo desilo? Dopamin se prestao lučiti i naše "droge" je nestalo.

Ako se zaista osjećate loše, možete svoje raspoloženje popraviti kupovinom, ali se istovremeno izlažete riziku da se nakon "šoping ushićenja" osjećate još gore.