{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smrtni udarac mitu o pričljivosti žena

F
11.7.2007. u 18:47
0
0
Smrtni udarac mitu o pričljivosti žena
0
Smrtni udarac mitu o pričljivosti žena
Popularni stereotip o pričljivim ženama i šutljivim muškarcima, izvor je nebrojenih šala i viceva. No, da li je to uistinu tako? Naučna studija profesora psihologije sa teksaškog državnog univerziteta, doktora Jamesa Pennebakera, toliko je zaintrigirala stručnu javnost da je dobila mjesto u najnovijem broju prestižnog znanstvenog časopisa Science.
On naime već deset godina prati svakodnevne aktivnosti dobrovoljaca raznih uzrasta, nacionalnosti i kulturno-socijalnih pozadina. Eksperimentalni pristup je relativno jednostavan.

"Svim ispitanicima dali smo posebne kasetofone, koji su se palili svakih 12 minuta, snimali pola minute i zatim se gasili i opet mirovali 12 minuta. Naši ispitanici su nosili kasetofone nekoliko dana i mi smo nakon toga pretvorili sve zvučne zapise u tekst. Tekstovi su se onda analizirali shodno pitanjima na koje smo pokušali odgovoriti", kaže dr. Pennebaker.

A jedno od tih pitanja bilo je 'da li žene uistinu koriste hiljadu riječi dnevno više od muškaraca'? Doktor Pennebaker je pročitao ovu tvrdnju u nekom članku i njegova prva reakcija je bila sumnja, jer njihova vlastita istraživanja nisu to sugerirala. Ali kako ovo pitanje nisu nikada ni postavili, valjalo je potražiti definitivni odgovor. Grupa se vratila pohranjenim prepisima snimki i analizirala ne samo koliko su riječi ispitanici izgovorili nego i koje su vrste riječi to bile.

"U tri analizirane studije žene su izgovorile samo nešto malo više riječi od muškaraca. U druge tri, više su riječi izgovorili muškarci. U prosjeku, oba su spola izgovorila oko 16.000 riječi dnevno. Razlika nije imala statističku znakovitost", kaže dr. Pennebaker.

Ono što je bilo različito bile su teme o kojima se razgovaralo: žene su daleko više razgovarale o osobama, njihovim navikama i događajima vezanim za njih; muškarce su daleko više zanimale stvari - automobili, životinje ili oružja.

Važno je naglasiti da su u svim dosadašnjim analizama, ispitanici komunicirali s pripadnicima istog spola. Dr. Pennebaker i suradnici sada nastoje ustanoviti kako se ovi rezultati razlikuju od rezultata prikupljenih kada žene i muškarci razgovaraju jedni s drugima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: