{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slonovi predosjetili udar zemljotresa i nalet tsunamija?

N
5.1.2005. u 09:53
0
0
Slonovi predosjetili udar zemljotresa i nalet tsunamija?
0
Slonovi predosjetili udar zemljotresa i nalet tsunamija?
Slonovi u Tajlandu osjetili su ne samo katastrofalan zemljotres u okolini Sumatre, već i dolazak smrtonosnog tsunamija, tvrde njihovi čuvari u Kao Laku u Tajlandu.
"Postali su prvi put uznemireni u vrijeme kada se dogodio zemljotres... Dizali su surle i puštali zvuke koji podsjećaju na jecanje," ispričao je njihov čuvar Dang Salangam.

Privremeno su se smirili, ali oko sat kasnije, neposredno pred udar tsunamija, pokazali su još žešće uznemirenje, pokidali su lance kojima su bili vezani i počeli bježati prema najbližem brdu.

Čuvari su, međutim, uspjeli da zaustave slonove i usmjere ih u pravcu tsunamija odakle su te grdosije uspjele da više turista izvuku iz moćnog vala. Tsunami je na toj plaži stigao čak kilometar u unutrašnjost, odnesavši u smrt više hiljada osoba, među kojima su polovica bili stranci.

Spasioci u najteže pogođenim zemljama jugoistočne Azije bili su iznenađeni kada su utvrdili da skoro da nije bilo nastradalih divljih životinja, čije je "šesto čulo" omogućilo da na vrijeme predosjete dolazak tsunamija i pobjegnu na sigurnija mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: