{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škotska zabranjuje štapiće za uši

S
11.1.2018. u 12:53
10
37
Škotska zabranjuje štapiće za uši
10
Škotska zabranjuje štapiće za uši
Škotska Vlada planira zabraniti proizvodnju i prodaju štapića za uši, a vjeruje se da će ova mjera prepoloviti zagađenje plastikom, rekli su aktivisti.
"Zabrana plastičnih štapića sa pamukom za uši bit će jasan znak naše ambicije da se posvetimo pitanju plastike u moru i pokazuje dalje vodstvo o tom pitanju", rekla je Roseanna Cunningham iz škotskog Ministarstva za okolinu.

Ona je rekla da, uprkos različitim kampanjama, ljudi i dalje bacaju otpad u toaletu i da se tome mora stati u kraj, piše list Guardian.

"Škotski sistem kanalizacije prikuplja i tretira oko 945 miliona litara otpadnih voda svakog dana. Ti sistemi nisu osmišljeni da uklanjaju plastične predmete kao što su štapići, koji mogu da ubiju morske životinje i ptice koje ih progutaju", rekla je ona.

Ovaj potez, kojim će Škotska biti prva u Britaniji koja će potpuno zabraniti ovaj proizvod, uslijedio je nakon zabrinutosti zbog broja štapića koje more izbaci na obalu nakon što su bačeni u toalet.

Iako su veliki maloprodajni lanci prebacili proizvodnju na biorazgradive štapiće sa vrhom od papira, uvozni plastični artikli i dalje su u prodaji u manjim prodavnicama.

Richard Dixon, direktor "Prijatelja zemlje Škotske", rekao je da je ova predložena zabrana odlična vijest za zaštitu čovjekove okoline i prirode.

"Štapići za uši su vidljiv znak naših navika bacanja smeća koje se kasnije pojavljuje na plažama širom svijeta. Proizvođači i supermarketi već su krenuli u pravom smjeru, ali samo ova mjera garantovat će da će Škotska ukinuti svoj doprinos zagađenju mora", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Brinete li o vašoh ishrani i jedete li zdravu hranu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: