{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škotska zabranjuje štapiće za uši

S
11.1.2018. u 12:53
10
37
Škotska zabranjuje štapiće za uši
10
Škotska zabranjuje štapiće za uši
Škotska Vlada planira zabraniti proizvodnju i prodaju štapića za uši, a vjeruje se da će ova mjera prepoloviti zagađenje plastikom, rekli su aktivisti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Zabrana plastičnih štapića sa pamukom za uši bit će jasan znak naše ambicije da se posvetimo pitanju plastike u moru i pokazuje dalje vodstvo o tom pitanju", rekla je Roseanna Cunningham iz škotskog Ministarstva za okolinu.

Ona je rekla da, uprkos različitim kampanjama, ljudi i dalje bacaju otpad u toaletu i da se tome mora stati u kraj, piše list Guardian.

"Škotski sistem kanalizacije prikuplja i tretira oko 945 miliona litara otpadnih voda svakog dana. Ti sistemi nisu osmišljeni da uklanjaju plastične predmete kao što su štapići, koji mogu da ubiju morske životinje i ptice koje ih progutaju", rekla je ona.

Ovaj potez, kojim će Škotska biti prva u Britaniji koja će potpuno zabraniti ovaj proizvod, uslijedio je nakon zabrinutosti zbog broja štapića koje more izbaci na obalu nakon što su bačeni u toalet.

Iako su veliki maloprodajni lanci prebacili proizvodnju na biorazgradive štapiće sa vrhom od papira, uvozni plastični artikli i dalje su u prodaji u manjim prodavnicama.

Richard Dixon, direktor "Prijatelja zemlje Škotske", rekao je da je ova predložena zabrana odlična vijest za zaštitu čovjekove okoline i prirode.

"Štapići za uši su vidljiv znak naših navika bacanja smeća koje se kasnije pojavljuje na plažama širom svijeta. Proizvođači i supermarketi već su krenuli u pravom smjeru, ali samo ova mjera garantovat će da će Škotska ukinuti svoj doprinos zagađenju mora", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: