Za zdrav i dug život
99

Škola trčanja osniva se i u Mostaru: Uvedite trčanje u svakodnevni život

Klix.ba
I Mostar će dobiti svoju školu trčanja. Udruženje Sanus Motus Mostar i njen voditelj Vedran Markotić odlučili su pokrenuti ljude u svojoj okolini da u svakodnevni život uvedu trčanje kao važnu aktivnost za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Tim stručnjaka predvođen ljekarom, fizioterapeutom, nutricionistom, predavačima na Kineziološkom i Medicinskom fakultetu te Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru, kao i predavačima iz Splita i Kopera okupit će studente kineziologije, nastavničkog fakulteta, cestovne i trail trkače s područja Hercegovine i povezati ih sa svima koji se budu željeli priključiti školi trčanja.

Navodeći samo neke od prednosti redovnog trčanja - smanjenje prekomjerne tjelesne težine i potkožnog masnog tkiva, optimizaciju rada srca i pluća, kao i muskulo-skeletnog sistema, poboljšanje imuniteta, koncentracije i pamćenja, sve zainteresovane pozivaju na uvodno predavanje 23. aprila u Mepasu na šestom spratu od 18 sati.

Program škole trčanja podijeljen je u dva ciklusa. Prvi ciklus obuhvata osam sedmica treninga u toku maja i juna 2018. i posvećen je sticanju inicijalne forme, adaptaciji muskulo-skeletnog sistema na trčanje i stvaranju navike redovnog treniranja.

Prvi trening je 25. aprila u 18:30 sati na Vojničkom igralištu kod Mercatora.

Drugi ciklus obuhvata osam sedmica treninga u toku septembra i oktobra 2018. i podređen je pripremi za utrku dužine od 5 do 21 km (ovisno o stepenu napretka kandidata).

Ciljevi škole trčanja su, kako su naveli, pokrenuti ljude da u svakodnevni život uvedu trčanje kao važnu aktivnost za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti, potaknuti populaciju da više sati dnevno provede na otvorenom, dati kvalitetne savjete rekreativcima koji ulaze u svijet cestovnog trčanja, aktivirati studente kinezioloških fakulteta za sudjelovanje i pokretanje projekata koji su dio njihovog budućeg stručnog djelovanja i ojačati duh zdravog načina života.

Mjesečna naknada za polaznike iznosi 25 KM, a poseban popust osiguran je za kandidate koji žele unaprijed platiti cjelokupnu školu trčanja u trajanju od 16 sedmica. U tom slučaju cijena je 80 KM jednokratno.

Cijena za studente, uz predočenje važećeg indeksa, je 20 KM mjesečno.

Zajednički odlazak na utrke cestovnog trčanja će biti organiziran najmanje dva puta, a u obzir prvenstveno dolaze sljedeći događaji: Sarajevo polumaraton, Metković polumaraton, Mostar polumaraton i Dubrovnik polumaraton, te na jednu trail utrku (Mostar Challenge).

Startnine i putne troškove snose sami kandidati. Postoji mogućnost organizacije grupnih popusta pri zajedničkoj prijavi te mogućnost organizacije prijevoza u slučaju zajedničkog odlaska na utrke dovoljnog broja ljudi.

Posebna aktivnost će biti treninzi s gostovanjem poznatih ljudi iz svijeta cestovnog i trail trčanja, kao i iz svijeta triatlona.

Sve informacije i prijave na e-mail [email protected], Facebook page: Škola trčanja Sanus Motus Mostar i broj mobitela 061/051-281.