promo
361

Skakanjem na trampolini izgubite kilograme i celulit

Znate li da u 10 minuta treninga na trampolini možete potrošiti jednako kalorija kao u 30 minuta na traci za trčanje? Naime, u 30 minuta možete potrošiti čak 160 kalorija skačući na trampolini laganim intenzitetom. Usput, skakanje je puno zanimljivije od klasičnog hodanja ili trčanja na traci.

Koje god vježbe odlučili izvoditi na trampolini, one će donijeti pozitivne učinke na vaše zdravlje, aerobni intenzitet i sveukupnu kondiciju. Vježbanje na trampolini je vrhunska aerobna aktivnost koja pomaže u potrošnji kalorija i ubrzava metabolizam, poboljšava zdravlje imunološkog sustava te funkcioniranje organizma, u cijelosti.

Vježbanje na trampolini može pozitivno uticati na trbušne mišiće, noge, stražnjicu, ali i gornji dio tijela. Zbog stabilizacije koja je potrebna u vježbama na trampolini, vježbanje na ovom rekvizitu ima najveće pozitivne učinke za držanje tijela i stabilnost kičme.

Da trening nije nimalo lak, svjedoči činjenica da je moguće sagorjeti i do 405 kalorija u 30 minuta! Istraživanja su pokazala da je 68 posto učinkovitije od trčanja, koje ujedno i vrlo brzo našteti kukovima i koljenima ako nemamo pravilnu tehniku vježbanja.

Upravo zato trening na mini trampolini odgovara onima koji se žele dobro oznojiti i "ispucati" višak energije, steći kondiciju te oblikovati tijelo obraćajući pozornost na pravilno držanje, jačanje mišića i ispravno disanje, ali i rekreativcima koji žele zdrav način vježbanja bez straha od nuspojava, poput bolova i ozljeda.

Posebnost ovog treninga je u tome što jača inače zanemarene mišiće, poput mišića stopala – tzv. stabilizatora. Pogodan je za sve dobne skupine, podjednako i za muškarce i žene, bez obzira na fizičku kondiciju. Prva polovina treninga radi na aerobnom sistemu, gdje se laganim skakanjem stiče kondicija, tope masne naslage, potiče cirkulacija i pokreće limfni sistem, koji izbacuje toksine iz tijela. Sa sigurnošću možemo reći da takva vrsta treninga potiče veliku potrošnju masnih stanica i učinkovito skida suvišne kilograme, oblikuje tijelo i uklanja celulit. Na drugom dijelu treninga na mini trampolini cijelo tijelo podvrgnuto je harmoničnim vibracijama od glave do stopala bez pretjeranog opterećivanja zglobova.

Prednosti treninga na trampolini

• Poboljšava snagu, ravnotežu, izdržljivost, uključuje istezanje te kardiovježbe bez opterećenja kičme, stopala, koljena i kukova, • Prevenira osteoporozu, • Jača ligamente i tetive, • Pozitivno djeluje na propriocepciju (balans), • Reguliše krvni pritisak, • Pridonosi povećanju imuniteta, • Blagotvorno djeluje na kardiovaskularnu i limfnu cirkulaciju, • Ubrzava metabolizam, • Potiče smanjivanje masnog tkiva i uklanjanje celulita, • Pozitivno djeluje kod hiperaktivnosti, • Pogodan je za provođenje vježbi u rehabilitaciji donjih ekstremiteta i kičme, • Neizbježan faktor zabave.

Sportska Akademija Respect je u korak sa vremenom i novim tehnologija u sportu prva na ovom prostoru dovela ovakav princip treninga i približila ga svakodnevnici.

Sportska akademija Respect raspolaže prostorom od 1.200 kvadratnih metara na atraktivnoj lokaciji Olimpijskog kompleksa Zetra. Treninzi se održavaju dva puta sedmično.