promo
6

Savremene mogućnosti terapije parodontoze, dr. Mersiha Avdić - Saračević

Kada govorimo o parodontozi dobra vijest je da se ona može zaustaviti i držati pod kontrolom, ukoliko se liječenje započne u ranoj fazi.

Ranije se smatralo da za parodotopatiju nema lijeka i da je gubitak zuba prije ili kasnije neizbježan. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji danas postoji nekoliko inovativnih mogućnosti kako zaustaviti parodontozu.

Parodontološki zahvati se koriste u sprečavanju stvaranja parodontalnih džepova

Za uspjeh u liječenju presudnu ulogu ima upravo rano otkrivanje početnih promjena na Vašim desnima. Parodontolog će izmjeriti dubinu džepova oko svakog zuba. Normalne dubine džepa su do 3 mm dok kod dubljih džepova postoji opasnost od gingivitisa i parodontitisa.

Postoje parodontološki zahvati i procedure koje mogu znatno pomoći čak i kod težih oblika parodontalne bolesti gdje je već došlo do stvaranja parodontalnih džepova.

Inicijalna parodontološka terapija - kiretaža ili struganje površine korijena

Prema protokolu Američke akademije za parodontologiju čiji je dr. Mersiha Avdić-Saračević ugledni član od 2009. godine, čak i ozbiljnija oštećenja parodontalnog tkiva mogu se uspješno zaustaviti i držati pod kontrolom nehirurškim i hirurškim metodama liječenja.

Hirurška terapija parodontoze

Ako se poslije kiretaže dubina pojedinih džepova ne smanji i nastavi se krvarenje desni preporučuje se hirurška terapija - režanj operacija. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji i podrazumijeva podizanje desni i direktan pristup zahvaćenom tkivu koje se odstranjuje. U ordinaciji Dental Office Sarajevo se svi zahvati parodontne hirurgije izvode minimalno invazivnim tehnikama. Postoperativne tegobe su minimalne, a rezultati optimalni. Proces je bezbolan, traje 30 minuta do sat vremena.

Zakažite svoj termin sada pozivom na broj telefona 033 666 615 ili nam pošaljite emailom upit na [email protected].

Regenerativna hirurgija

Danas je moguća regeneracija koštanih defekata. Parodontitis je praćen razaranjem i gubitkom potporne kosti oko zuba. Koštani defekti mogu biti ravnomjerni ili u obliku kratera. Oštećenja u obliku kratera je moguće regenerirati. Nakon temeljitog čišćenja korijena zuba, defekt se ispuni biološki aktivnim supstancama koje potiču regeneraciju kosti i cementa. Kod odabranih slučajeva ova vrsta terapije može dati dobre rezultate.

Laserska terapija

Savremenim bezbolnim laserskim tretmanom u ordinaciji Dental Office Sarajevo se mogu postići odlični rezultati u tretmanu parodontoze. U ranoj fazi početnih simptoma moguće je i potpuno izliječenje. Također, veoma je veliki učinak lasera na zaustavljanje parodontoze i njeno držanje pod kontrolom. Laser ubija mikroorganizme i smanjuje broj bakterija. Na ovaj način proces liječenja je mnogo efikasniji.

Svi tretmani su potpuno bezbolni i rade se u lokalnoj anesteziji. Nakon zahvata laserom nema otoka i bolova i pacijent normalno nastavlja sa svojim dnevnim aktivnostima.

Zahvaljujući savremenom parodontološkom tretmanu laserom u ordinaciji Dental office Sarajevo možete riješiti problem odmah jer se kompletna obrada parodontalnog džepa oko zuba, najčešće obavlja u jednoj seansi.

Zakažite svoj termin: 033 666 615 svakim radnim danom od 10h do 18h.

Svoje probleme, strahove i nedoumice možete riješiti posjetom ordinaciji Dental Office Sarajevo.