lifestyle
257

Savjeti za neupućene: Kako se ponašati pored kolege ili prijatelja koji posti?

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Oko 22 posto populacije na planeti Zemlji sebe smatra muslimanima, a od ponedjeljka nastupio je najljepši mjesec u islamskom kalendaru – ramazan.

Muslimani će ovoga mjeseca postiti, u svoje tijelo neće unositi hranu i piće od zore do sumraka. Ukoliko niste musliman ili muslimanka ili jednostavno ne želite postiti, dok vaši poznanici, kolege ili prijatelji to žele, potrebno je da pročitate devet savjeta o tome kako na najbolji način ispratiti njihovu odabranu dužnost.

Ukratko, vaši postupci neće utjecati na njihov post, ali ćete lijepim i srdačnim ponašanjem zasigurno osvojiti srca svojih prijatelja muslimana, piše Saeed Ahmed sa CNN-a.

1.Možete jesti ispred osobe koja posti

Muslimani će se sljedećih 30 dana za vrijeme dnevnih sati suzdržavati od hrane i pića, ali to ne znači da oni koji ne poste treba da promijene svoju svakodnevnicu. Nastavite svoju rutinu bez ometanja.

2. Ipak, nemojte pokušavati isplanirati radni ručak

Nemojte se ljutiti, ali to će izgledati kao da vegetarijanac odbija meso. Ukoliko želite napraviti zajednički ručak, slobodno naprijed, ali nažalost vaš kolega musliman će morati reći „ne“.

3. Ne morate postiti...

Možete postiti ukoliko ste znatiželjni i želite vidjeti kako je vašim kolegama muslimanima, ali ako to ne želite, nećete ih uvrijediti. Opustite se.

4. ...ali možete doći na iftar.

Iftar je uvijek ceremonijalan i muslimani nemaju ništa protiv ukoliko se želite pridružiti. Čak naprotiv, to je poželjno.

5. Ne morate znati kada počinje ramazan

Ramazan nije kao Božić kojem se datum uvijek zna. Mjesec posta počinje u različitim danima i zavisi od mjesečevog kalendara, tako da „skače“ po cijeloj godini. Niste obavezni da znate kada počinje.

6. S druge strane, budite fleksibilni

Jednom kada se odredi dan početka ramazana, vaš kolega musliman će možda zamoliti za posebnu satnicu kako bi se prilagodio svojim vjerskim obavezama.

7. I dalje će ići na kafu sa vama

Da, što da ne? Ali je neće piti. Svakako možete razgovarati o raznim temama i rado će šetati sa vama ukoliko ne želite sjediti.

8. Slobodno čestitajte ramazan

Vaš prijatelj ili kolega će poštovati vašu pažnju ukoliko mu zaželite ugodan ramazan na bilo kojem jeziku svijeta.

9. Na kraju, nikada ne recite "želim i ja postiti jer bi trebao ili trebala smršati".

Ramazan se ne posti zbog toga, a u većini slučajeva vjernici zapravo dobiju na težini i smršaju u vrlo rijetkim slučajevima.