BiH
638

Profesor Esmir Halilović: Ramazan je mjesec samokontrole i suosjećanja sa drugima

Piše: E. M.
O vrijednostima mjeseca ramazana, posta i vremenu trajanja posta za Klix.ba je govorio profesor sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Esmir Halilović koji je na početku razgovora kazao kako Allah objavljujući propise u Kur'anu želi da izgradi cjelokupnog čovjeka i uzorito i pravedno društvo.

"Tako su dati razni propisi koji imaju za cilj da se čovjek (pre)odgoji i usavrši, približavajući se svome Gospodaru. Posebno se ovo može primijetiti u propisima koji tretiraju osnovne islamske dužnosti, kao u ovom slučaju propisivanja posta. Veliki mislilac Faruki kaže 'Islam je postu odredio dva cilja: samodisciplinu i saosjećanje sa gladnima na zemlji'", kazao je Halilović.

Muslimanska zajednica na poseban način doživljava dolazak mjeseca ramazana. Prema riječima Halilovića on predstavlja radostan i svečani čin.

"Ovo se vidi kako u muslimanskim domovima i džamijama, tako i na ulicama i društvu općenito. Jedan od sastavnih dijelova posta jeste i čuvanje jezika, čuvanje pogleda, ljudskih udova od svega onoga što je zabranjeno ili pak pokuđeno. Sve ovo odgojno djeluje kako na muslimansku ličnost tj. pojedinca tako i na cijelu muslimansku zajednicu", dodaje Halilović.

"Ko ne ostavi ružan govor i djelovanje po njemu, Allahu nije potrebno da takav ostavlja svoje jelo i svoje piće!" (Muhammed a.s.)

S obzirom na pomenuto, tokom ramazana kod muslimana ne posti samo njegovo biće već i tijelo i duša, a postom se izgrađuje i samosavlađivanje i samokontrola.

"Svaki dan posta je ustvari osvježavajuća vježba duše i tijela u kojoj je cilj približavanje Uzvišenom Stvoritelju. Time se značajno jača čovjekov duh i volja. Na ovaj način muslimani bukvalno mijenjaju svoj način življena i ni u jedno vrijeme ne izražava se bolja socijalna veza u međusobnom sjedinjavanju muslimana. Muslimanski su gradovi preko noći živo zajedništvo i neponovljive atmosfere. Post možemo posmatrati i kao vid jačanja čovjekove volje, učvršćivanja njegove odlučnosti, i bijeg od poriva i loših nagona duše", izjavio je Halilović za Klix.ba.

Pored individulanog i kolektivnog jačanja svijesti, duha i volje, drugi veoma važan aspekt posta je suosjećanje sa gladnima i onima koji nemaju dovoljno, odnosno siromašnima.

Tokom ramazana veća je i vrijednost dobrih djela zbog čega se vjernicima predlaže da tokom posta čine i druga dobra djela i da što više vremena provode u molitvama.

"Muslimani trebaju noć da koriste za zajedničke iftare, kolektivno obavljanje jacije i teravih namaza, noćnih i tehedždžud namaza, sehur i druge ibadete, pored redovnih obaveza i svega onoga što ramazan donosi od mukabela, druženja, predavanja i drugo. Post je škola koja uči one koje imaju suosjećanje sa onima koji nemaju te brigu o njima kroz davanje sadekatul-fitra, zekata, sadake...", dodaje Halilović.

S obzirom da se mjesec ramazan određuje po mjesečevoj, a ne solarnoj godini, tako se događa da on svake godine bude deset dana ranije u odnosu na prethodnu godinu po gregorijanskom kalendaru. Na taj način ramazan biva u svim godišnjim dobima te tako muslimani u svim krajevima svijeta imaju priliku da poste "kraće", ali i "duže" ramazane u svojim životima.

"Stanovnici Južne Amerike će ove godine postiti svega oko devet sati dok će stanovnici bliže sjevernoj hemisferi Zemlje postiti i oko 19 sati. Bez sumnje je u svemu ovome velika mudrost, ali i prilika za svakog pojedinca muslimana da testira svoj iman i svoje duhovne i fizičke mogućnosti. Ko bude ulagao više truda, sigurno će imati i veću nagradu", kazao je Halilović te dodao:

"Ramazan je prilika koja nam se svake godine daje, kako bi se što više približili Uzvišenom Allahu, kako bi tražili oprosta za svoje grijehe, kako bi naše duše ovladale našim tijelima, kako bi se što više vezivali sa drugim ljudima – posebno našim porodicama i prijateljima te kako bi što više pomogli siromašne i one koji su u bilo kojem stanju potrebe."

Na kraju, svim čitateljima i posjetiteljima portala Klix.ba Halilović je čestitao nastupanje mubarek ramazana uz dove Uzvišenom Allahu za svako dobro u ramazanu i nakon njega.