lifestyle
131

Šareni motivi na licu: Isprobali smo facepaint na svojoj koži

Piše: L. Č.
Bodypaint ili oslikavanje tijela je vrsta umjetnosti u kojoj se specijalnim bojama oslikavaju različiti dijelovi tijela.

Za razliku od tetoviranja koje ostavlja trajne tragove na koži, bodypaint se radi specijalnim bojama koje su privremene i mogu potrajati tek nekoliko sati, a lako se skidaju.

Bodypaint potječe još od davnina, a plemena su svoja tijela oslikavala glinom, posebno za vrijeme obrednih ceremonija. Bodypaint se često koristi i u političke ili pak ideološke svrhe, na različitim protestima, reklamnim kampanjama i sl., a danas se širom svijeta održavaju festivali posvećeni ovoj vrsti umjetnosti.

Face painting ili oslikavanje lica je posebna vrsta bodypainta, a često se koristi na maskembalima i različitim zabavima, najčešće rođendanskim zabavama za djecu.

Oslikavanje lica posebno vole mališani, no, budući da u trenutku u kojem smo se zatekli na glavnoj sarajevskoj ulici nije bilo zainteresiranih kandidata, odlučili smo isprobati oslikavanje lica na vlastitoj koži.

Prepustili smo se rukama slikara iz Sarajeva Dionisa Sarića, koji je završio specijalni kurs za oslikavanje lica, a radi sa bojama koje su sigurne, antialergenske i obogaćene vitaminima.