Sarajevo Wine Weekend
228

Sarajevska vinska smotra slavi petnaesti rođendan ove godine

Sarajevo Wine Weekend će ove godine proslaviti jubilarni, 15. rođendan. Najstariji i najveći bosanskohercegovački festival vina počinje 18. oktobra 2019. i održavati će se dva dana na poznatoj lokaciji Doma Oružanih snaga (Dom Armije) u Sarajevu.

"Počeli smo kao skromna lokalna manifestacija, a petnaesti rođendan ćemo dočekati kao međunarodni festival od značaja za industriju, i to ne samo u BiH", kaže Amir Beširević iz kompanije Fina Vina, koja je organizator Sarajevo Wine Weekenda. "Broj vinarija koje su zainteresovane za predstavljanje upravo na sarajevskom festivalu raste svake godine, no mi kao organizatori nastojimo napraviti selekciju i publici u Sarajevu ponuditi najbolje među najboljim. Do sada se ovakva odluka pokazala ispravnom, jer su brojna vina i vinarije koji su na festivalu predstavljene premijerno, kasnije postale popularne na vinskom tržištu, a tržište je na koncu najmjerodavnije i ima konačnu riječ", zaključuje Beširević.

Od ukupno 70 vinarija koje su najavile svoje učešće i na ovom, 15. po redu, Sarajevo Wine Weekendu publika će imati priliku po prvi put na ovom tržištu probati oko 20 novih etiketa. Posebna poslastica za ljubitelje i ljubiteljice bh. sorti će biti zajedničko izlaganje Udruge Blaž, koju su po uzoru na evropske i svjetske vinarije osnovali hercegovački vinari novih generacija.

Gošća festivala ove godine će biti Caroline Gilby, Master of Wine. Caroline je vinska stručnjakinja, spisateljica koja piše i za čuveni Decanter i govornica o vinima i vinskim sortama. Gilby se nalazi u ekskluzivnom svjetskom društvu od 200 ponajboljih sommeliera i sommelierki. Ovo je članstvo ograničeno brojem, i samo najbolji/e uspiju upisati svoje ime na listu, a Gilby to svakako jeste.

Festival će, kao i ranijih godina, pratiti vinska dešavanja u gradu, a po zaključenju festivalske satnice u subotu i publika i vinari će se preseliti na NLB Sarajevo Wine Weekend after party, koji se i ove godine održava u Coloseum Clubu na Skenderiji. Novitet Sarajevo Wine Weekenda su bespovratne čaše najpoznatijeg svjetskog proizvođača staklene galanterije namijenjene vinskoj umjetnosti, Riedel, koje će poslužiti kao ulaznice. Čaše su već su dostupne na servisu kupikartu.ba.