GfK
0

SAD i dalje zemlja s najboljim globalnim imidžem

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sjedinjene Američke Države su zadržale vodeću poziciju na listi 50 zemalja kao zemlja s najboljim globalnim imidžem, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje Instituta GfK.

U kategorijama odgovornosti za svjetski mir SAD je pak zauzeo 21. a u zaštiti okoliša 26. mjesto, upozorava Simon Anholt, autor istraživanja i savjetnik brojnih vlada.

Francuska je na listi općeg imidža zauzela treće mjesto, zamijenivši mjesta s Njemačkom. Na četvrtom je mjestu Velika Britanija a na petom Japan.

Među vodećih deset najveće su promjene u plasmanu zabilježile južnoevropske zemlje. Tako Španija više nije među prvih deset, dok je Italija pretekla Kanadu i zauzela sedmo mjesto. Najveći pomak na listi ove je godine zabilježila Kina, skočivši s prošlogodišnjeg 41. na 14. mjesto.

''Nakon prošlogodišnjeg ogromnog skoka Sjedinjenih Država i njihovog uzleta na vodeću poziciju na listi zahvaljujući izboru predsjednika Obame, situacija je u ovoj godini ostala relativno stabilna", zaključio je Anholt.

''Međutim, neizvjesna globalna gospodarska klima u kombinaciji s finansijskim paketima pomoći, prirodnim katastrofama i građanskim nemirima urodili su zanimljivim promjenama, osobito među južnoevropskim zemljama", dodao je, prenosi Hina.

U globalnom istraživanju koje je provedeno u julu i augustu 50 zemalja ocijenjeno je u šest kategorija, uključujući izvoz, sistem upravljanja, kulturu, ljude, turizam, te imigraciju i investiranje.