lifestyle
23

Sablasni grad duhova: Kako danas izgleda Fukušima

Klix.ba
U seriji fotografija "Retracing Our Steps" francuski fotografi Carlos Ayesta i Guillaume Bression prikazuju sablasni izgled japanskog grada Okuma u kojem se nalazila nuklearna elektrana Fukušima.

U ovom su fotoprojektu učestovali neki od 80.000 izbjeglica sa područja u blizini Fukušime, koji su se ovom prilikom vratili na mjesta gdje su nekad živjeli. Za realizaciju ovog projekta bile su potrebne četiri godine administrativnog posla.

Nekadašnji mještani ovog područja su otkrili kako je svijet koji su nekad poznavali danas postao potpuno neprepoznatljiv.

"Zamolili smo bivše stanovnike Fukušime da nam se pridruže u ovoj zoni i otvore vrata ovog, sada neprijateljskog mjesta. Zamolili smo ih da se ispred kamere ponašaju normalno, kao da se ništa nije dogodilo. Cilj nam je bio kombinovati gotovo nadrealni element sa običnim i svakodnevnim", kažu fotografi.

Fukušima je bila jedna od 25 najvećih nuklearnih elektrana u svijetu, a postojala je od 1971. godine. Potres koji je u martu 2011. pogodio dijelove Japana izazvao je cunami koji je prouzročio najveću poslijeratnu nuklearnu katastrofu u toj zemlji.

Neposredno nakon potresa i cunamija, japanska vlada proglasila je vanredno stanje zbog opasnog radioaktivnog zračenja i evakuirala stanovnike u krugu od 30 kilometara od nuklearke.