Google promijenio logo
0

Rođendan Van der Rohea, začetnika moderne arhitekture

SRNA
Ludwig Mies van der Rohe
Ludwig Mies van der Rohe
Internet pretraživač Google danas je promijenio izgled svog loga u čast njemačkog arhitekte Ludwiga Miesa van der Rohea, koji je na današnji dan rođen prije 126 godina.

Ludwig Mies van der Rohe rođen je 27. marta 1886. godine u Ahenu. Ovog arhitektu smatraju začetnikom moderne arhitekture skupa sa Walterom Gropiusom i Le Corbusierom.

 On je bio u potrazi za arhitekturom koja će biti ogledalo života u dvadesetom vijeku. 

Građevine ovog arhitekte odlikuju se čistim formama i dominantnom upotrebom stakla, čelika i betona. 

Rad ovog arhitekte  doprinio je pojavi zgrada sa staklenim fasadama internacionalnog stila. Govorio je da su njegove građevine "kost i koža". 	Njegov otac je posjedovao klesarsku radnju, gdje je Van der Rohe stekao osnove za kasnije zanimanje.

Od 1897. do 1900. godine pohađao je crkvenu školu. Preselio je 1905. godine u Berlin, gdje se zaposlio kao arhitekta i dizajner nameštaja "Bruno Paul". 

Prvu građevinu projektovao je kao 21-godišnjak 1907. godine. Bila je to drvena zgrada u stilu 18. vijeka na koju je utjecala engleska arhitektura.
 Od 1908. godine sarađivao je sa  Peterom Behrensom. Posvetio se studijama arhitekture  Friedricha Schinkela i Franka Lloyda Wrighta. 

Na projektu njemačke ambasade u Sankt Peterburgu radio je 1911–1912. godine i projektovao je porodičnu kuću supružnika Kronelovih u Hagu.

Godine 1938, s obzirom na političku situaciju u Njemačkoj, emigrirao je u SAD. Iste godine je postao upravnik Odjeljenja za arhitekturu na "Armur institutu", kasnije "Tehnološkog instituta" u Chicagu za koji je predložio areal i nekoliko zgrada.

Glavni znak njegovih radova u SAD jeste čelični skelet sa pravilnom osnovom koji je modulisan. 

U ovom modulu sagradio je vikendicu Edith Farnsworth, koji je shvatio kao otvoreni paviljon. Dalje građevine koje su upotrijebljavali i iskoristili skeletnu konstrukciju bili su zgrada Fakulteta Crown Hall za I. I. T. za koju je iskoristio ideju velikog društvenog prostora ispod spuštene tavanice na ramovima, stambene zgrade Lake Shore Drive u Cihicagu. 

 Narodna galerije u Berlinu predstavlja posljednje djelo ovog arhitekte. 
Umro je 1969. godine u Chicagu.