Društvene mreže nemoćne
21

Roditelji su krivi što njihova maloljetna djeca koriste Facebook

Klix.ba
Roditelji su odgovorni za povećanje broja mlađe djece koja koriste Facebook, izjavio je direktor ove društvene mreže Simon Milner.

Uređivački direktor Facebooka za Veliku Britaniju i Irsku Simon Milner je zajedno sa socijalnim psihologom Soniom Liovingstone radio na upozoravanju roditelja da ne dozvole svojoj maloljetnoj djeci otvaranje profila na Facebooku. Ukoliko maloljetnici koriste Facebook postoji rizik da budu izloženi pornografskim sadržajima i internet zavođenju.

Ova društvena mreža postavila je dobnu granicu za korištenje na 13 godina, ali ne postoji mehanizam koji će zaustaviti mlađe da lažu o svojim godinama.

Istraživanjem je utvrđeno kako 34 posto djece od devet do 12 godina u Velikoj Britaniji ima Facebook profil. Također, dobna granica početka korištenja ove društvene mreže spustila se čak na pet godina.

"Roditelji trebaju reći 'ne'. Recite svojoj djeci da su premlada za to i ona će slušati", rekla je Livingstone.

"Istraživanje je pokazalo da profile imaju djeca od 11 i 12 godina jer lažu o svojim godinama. Istraživanje je također pokazalo kako roditelji ne samo da znaju za to, već i pomažu djeci u korištenju Facebooka. Mi to ne praštamo", rekao je Milner.