Pokret koji raste
0

Ritam Hercegovine: Prvi Mostarski polumataron osvojio Ante Živković iz Metkovića

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Mostarski polumaraton koji je ove godine prvi put organiziralo Udruženje za zdrav život "Kinezis", a podržao Sportski savez Grada Mostara osvojio je Ante Živković iz Metkovića. Najbrža žena bila je Marija Vrajić iz Zagreba.

Živković je stazu dužu od 21 kilometara istrčao u vremenu 1:14:32, a većim dijelom trčao je potpuno sam, odvojivši se od drugoplasiranog Alije Imamovića iz Sarajeva već oko šetog kilometra. Poslije utrke pobjednik je bio posebno sretan jer je studirao u Mostaru.

"Pobjeda je uvijek draga, posebno ako se ostvari u Mostaru, na prvom polumaratonu organiziranom ovdje. Teško je trčati sam, a vrijeme isto nije bilo idealno, ipak kad se odvojiš na vrhu trku možeš kontrolirati na pravi način", kazao je Živković poslije ulaska u cilj, priznavši da je i jučer trčao jednu utrku u Slavoniji i pobjedio.

Drugoplasirani Alija Imamović nije krio razočarenje, kazavši kako je vrijeme bilo protiv trkača: "Staza je idealna za trčati dobar rezultat, ali vrijeme nije dalo disati. Još u pola trke ostaneš sam, pa je dosadno trčati. Nakon sedam kilometara sam shvatio da je Ante pobjednik, s kojim se znam dobro, jer se već duže međusobno takmičimo. Dobar dio trke sam čuvao drugo mjesto".

Treće mjesto osvojio je Vjeko Sliško iz Tomislavgrada.

"Presretan sam, ja i Zaim Šuman smo trčali zajedno, vukli jedan drugoga, na kraju sam ja pobijedio u našem dvoboju za treće mjestu, ali hvala mu što me vukao. Vruće je danas, svako ko istrči je pobjednilk", kazao je Sliško.

Pobjednica, Marija Vrajić, hrvatska olimpijka sa prošlih igara u Riju kazala je kako treba biti ponosan na pravi trkački pokret koji raste u Bosni i Hercegovini.

Dok su takmičari ulazili u cilj sretan je bio i Hasan Šišić, predsjednik mostarskog Sportskog saveza.

"Ovo je manifestacija koja je nedostajala ovom gradu, za početak je ovo jako dobro, a nadat se da će postati tradicionalna i da će rasti iz godine u godinu", izjavio je predsjednik Sportskog Saveza Grada Mostara.